Amerika geeft eerste paspoort uit met “X” als geslachtsaanduiding

In de Verenigde Staten (VS) is het allereerste paspoort met een “X” als geslachtsaanduiding uitgegeven. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekend. Nu hoeven non-binaire en intersekse mensen niet meer kiezen tussen mannelijk of vrouwelijk op hun reisdocumenten. 

Staatssecretaris Antony Blinken kondigde in juni aan dat de X-markering zou worden aangeboden als een optie op paspoorten.

Woordvoerder Ned Price van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een algemene verklaring dat de Verenigde Staten ernaar streven de “X” geslachtsaanduiding toe te voegen als optie voor degenen die Amerikaanse paspoorten of consulaire geboorteaangiften in het buitenland aanvragen.

Price heeft niet gezegd aan wie het eerste paspoort van het “X” geslacht is uitgereikt. Dat weet persagentschap Reuters

“We kijken ernaar uit om deze optie aan te bieden aan alle routinematige paspoortaanvragers zodra we de vereiste systeem- en formulierupdates begin 2022 hebben voltooid,” zei Price.

Enkele landen gingen de VS al voor, waaronder Canada, Duitsland, Australië en India, die ook al een derde geslacht op documenten aanbieden.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20