Amerika gaat defensiebudget fors verhogen en dat is niet enkel gevolg van oorlog in Oekraïne

De Verenigde Staten verhogen hun militair budget voor volgend jaar tot 813,3 miljard dollar. Dat is 4 procent meer dan de recent goedgekeurde defensiebegroting van dit jaar.

De militaire begroting van de VS voor het jaar 2023 zou al opgesteld zijn voor de Russische invasie in Oekraïne. Toch erkent de Amerikaanse regering in haar defensiebegroting de “acute dreiging” die van Rusland uitgaat. Rusland zou “een politieke, economische en militaire strategie volgen die erop gericht is de NAVO te breken”, zo citeert CNN het Pentagon.

6,9 miljard dollar van het nieuwe defensiebudget zou gaan naar de financiering van een Europees afschrikkingsinitiatief dat bedoeld is om Russische agressie tegen te gaan.

Ruimteprogramma

De Amerikaanse president Joe Biden riep in een verklaring op tot “een van de grootste investeringen” in de Amerikaanse nationale veiligheid uit de geschiedenis. “Met de middelen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat ons leger de best voorbereide, best getrainde en best uitgeruste strijdmacht in de wereld blijft”, zei Biden.

“Daarnaast roep ik op tot voortdurende investeringen om krachtig te reageren op Poetins agressie tegen Oekraïne met Amerikaanse steun voor de economische, humanitaire en veiligheidsbehoeften van Oekraïne”, vervolgde hij, verwijzend naar de Russische president Vladimir Poetin.

Biden vraagt 34,4 miljard dollar voor nucleaire modernisering en 24,7 miljard dollar voor raketverdedigingsprogramma’s. 27,6 miljard dollar moet naar het Amerikaanse militaire ruimteprogramma gaan. Dat wil de VS gebruiken voor ruimteraketwaarschuwing, raketopsporing en ruimtelanceringen.

Een extra bedrag van 682 miljoen dollar wordt gevraagd voor Oekraïne. Dat is bedoeld “om de Russische kwaadaardige invloed tegen te gaan en te voldoen aan opkomende behoeften in verband met veiligheid, energie, cyberveiligheidskwesties, desinformatie, macro-economische stabilisatie en veerkracht van het maatschappelijk middenveld”, weet Politico.

China

Het aangevraagde hogere budget is uiteraard niet enkel gericht op Rusland. “Onze begroting weerspiegelt onze nationale defensiestrategie en de focus van die strategie op de voortdurende uitdaging van China. Het zal ons helpen ons ook voor te bereiden op andere toekomstige uitdagingen, waaronder die van de klimaatverandering”, zegt Amerikaans minister van Defensie Lloyd Austin.

“De begroting houdt onze paraatheid en onze afschrikkingspositie in stand ten aanzien van de dreigingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd: de acute dreiging van een agressief Rusland en de voortdurend opkomende dreigingen van Noord-Korea, Iran en gewelddadige extremistische organisaties.”

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20