Amerika boven in sterk beursjaar 2021

Ondanks de coronagolven lijkt het erop dat 2021 als een sterk beursjaar in de geschiedenisboeken zal gaan. Dat schrijven de analisten van KBC in een terugblik op het bijna afgelopen jaar.

Het jaar mag dan nog niet helemaal voorbij zijn, met Kerstmis tellen heel wat beleggers toch al eens na op welk rendement ze dit jaar zullen uitkomen.

De KBC-experten becijferden dat de wereldwijde aandelenmarkten, uitgedrukt in euro, begin deze week circa 24 procent hoger staan dan begin januari. In deze grillige coronatijden weet je natuurlijk nooit, maar het zou dus best eens kunnen dat aandelen eind dit jaar gemiddeld zowat een kwart meer waard zullen zijn dan bij het jaarbegin.

Die wereldwijde trend verbergt wel grote regionale verschillen.

  • De Chinese beurzen lijken, met voorlopig gemiddelde koersverliezen van circa 15 procent op de tabellen, nog moeilijk een rood beursjaar te kunnen afwenden. Veel heeft te maken met de benarde financiële situatie van vastgoedreus Evergrande.
  • Ook de Turkse beurs heeft het niet onder de markt door de onbegrijpelijke monetaire politiek die president Erdogan doordrukt.
  • Europa maakte wel een goede start, zo blikt KBC terug, maar hinkt sinds het derde kwartaal achterop.

“America First”

Welke regio was dan de grote trekker? De Verenigde Staten, zo blijkt uit de cijfers, met een gemiddelde koerswinst van meer dan 30 procent. Opvallend is dat de bedrijfswinsten doorheen het jaar de verwachtingen overtroffen en in het vierde kwartaal versterkte de economische groei opnieuw. “Ook de sterke dollar hielp de rendementen voor Amerikaanse aandelen zo’n 8 procent extra aandikken”, zegt de KBC-analyse.

De voorspelling van toenmalig president Donald Trump ruim een jaar geleden, die een crash van de beurzen voorspelde met Joe Biden als nieuwe president, is dus niet uitgekomen.

Ook voor 2022 zijn analisten en economen opvallend optimistisch over de Amerikaanse economie, op voorwaarde dat de coronacrisis niet te veel roet in het eten gooit.

bron: KBC

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20