America’s Got Talent? Amerikaanse dominantie op vlak van A.I. steunt voor tweederde op buitenlandse onderzoekers

De regering Trump wil de toegang van Chinezen tot Amerikaans academisch onderzoek beperken, nu de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en China een dieptepunt hebben bereikt. Dat baart vele bedrijven en wetenschappers in de sector van Artificiële Intelligentie (A.I) zorgen, omdat een groot deel van de vooruitgang die de Verenigde Staten op vlak van A.I.boeken, door Chinezen wordt gerealiseerd.

Een nieuwe studie van MacroPolo – een denktank van het Paulson Instituut, die banden tussen de Verenigde Staten en China wil bevorderen – laat er geen twijfel over bestaan. In China opgeleide onderzoekers zorgden vorig jaar voor bijna een derde van de studies die door een prestigieuze A.I.-conferentie werden aanvaard en gepromoot, meer dan uit welk ander land dan ook. Maar er werd ook vastgesteld dat de meesten van hen in de Verenigde Staten woonden en voor Amerikaanse bedrijven en universiteiten werkten.

De studie toont aan dat deze in China opgeleide wetenschappers de Amerikaanse dominantie in een strategisch gebied als A.I. verder uitbreiden. Artificiële Intelligentie laat computers toe beslissingen te nemen, gezichten te identificeren, criminelen op te sporen, militaire doelwitten uit te kiezen en voertuigen te besturen.

Visa van Chinese studenten annuleren

Amerikaanse werkgevers maken zich nu zorgen dat er een einde komt aan deze stroom van studenten en professionals. The New York Times meldde vorige maand dat de administratie Trump van plan was de visa van Chinese onderzoekers en afgestudeerde studenten, die directe banden hebben met universiteiten die verbonden zijn aan het Chinese leger, te annuleren.

Inspanningen die Chinees talent blokkeren zullen de Amerikaanse dominantie in A.I. ondermijnen, aldus Matte Sheehan, een analist bij MacroPolo. Ook anderen in de sector zijn overtuigd dat het opofferen van buitenlandse studenten de toekomstige concurrentiekracht van Amerika dreigt te vernietigen.

China ziet A.I. als een strategische sector en heeft enorme hoeveelheden geld in de opleiding van onderzoekers geïnvesteerd, met als doel hen in eigen land aan het werk te houden. Velen onder hen verkiezen echter om voor Amerikaanse onderzoekslaboratoria te werken, Amerikaanse studenten te onderwijzen en voor Amerikaanse bedrijven aan de slag te gaan.

De Chinese braindrain van A.I.-talent

In China is wel degelijk sprake van een braindrain van A.I.-talent. Slechts 34 procent van de Chinese onderzoekers bevindt zich momenteel in China, terwijl ongeveer 56 procent zich in de Verenigde Staten bevindt. 

Chinese AI-onderzoekers hebben meer mogelijkheden in de Verenigde Staten. Uit de studie blijkt ook dat 9 van de 10 Chinezen die in de VS een studie A.I. vervolmaken, daar minstens vijf jaar na hun afstuderen blijven.

Volgens de studie van MacroPolo werken velen onder hen voor Google, Stanford, Carnegie Mellon, het Massachusetts Institute of Technology en Microsoft Research. Sommige organisaties stellen nu dat de recente spanningen tussen de Verenigde Staten en China deze talentenstroom begint aan te tasten.

Amerikaanse voorsprong zou voor tweederde worden vernietigd

De conclusie van de studie van MacroPolo is duidelijk.

  1. Als de visa voor alle internationale studenten worden ingetrokken verliezen de VS 60 procent van hun beste A.I.-studenten
  2. Als enkel de visa voor Chinese studenten zouden worden ingetrokken verliezen de VS 32 procent van hun beste studenten, terwijl hun aantal in China zou verdrievoudigen (Chinese studenten zijn goed voor bijna de helft van de internationale A.I.-topstudenten in de Verenigde Staten). 
  3. Worden visa en immigratiestatus ingetrokken voor alle onderzoekers die afkomstig zijn uit China en nu in Amerika studeren of werken, dan zou Amerika 29% van zijn top AI-onderzoekers verliezen, terwijl China hun aantal zou zien verdubbelen.

Alles bij elkaar genomen zou deze interventie het huidige evenwicht van internationale AI-onderzoekscapaciteiten ingrijpend wijzigen, aangezien de huidige voorsprong van de VS op China voor wat betreft de toponderzoekers op het gebied van A.I. met tweederde zou afnemen.

Als de VS deze mensen niet meer wil, zullen ze in Peking opnieuw met open armen worden verwelkomd. ‘Ik ben doodsbang voor wat de regering doet,’ zegt Oren Etzioni, CEO van het Allen Institute for Artificial Intelligence in Seattle,. Daar is al een significante daling in het aantal aanvragen van Chinese onderzoekers vastgesteld. ‘Hoe vaak kun je mensen belemmeren en wegduwen vooraleer ze zeggen: ‘Ik ga het niet eens meer proberen’?

Meer