Ambassadeur Griekenland: ‘Ons land gaat China niet de rug toekeren’

Vandaag komen de lidstaten van de NAVO samen om onder meer de relatie met de China te bespreken. In aanloop naar die top in Brussel heeft de Griekse ambassadeur Spiros Lambridi in een interview met CNBC gezegd dat zijn land China niet de rug wil toekeren.

Griekenland heeft volgens de ambassadeur van Griekenland geen plannen om de economische banden met China te doorknippen ‘omdat andere landen hun relatie met het Aziatische land herevalueren.’ Net zoals de Verenigde Staten maken veel Europese lidstaten zich zorgen over de opkomst van China. Zo heeft de Europese Unie (EU) onlangs sancties heeft ingesteld tegen het land wegens de grootschalige willekeurige detenties van Oeigoeren, een etnische minderheid.

De Nieuwe Zijderoute

‘Wij kiezen strategisch voor de beste mogelijkheden voor ons eigen land, wederom altijd binnen onze verplichting met de belangrijkste organisaties, zijnde de EU en NAVO’, aldus Lambridi. ‘Dus tot nu toe hebben we ons aangesloten bij de Nieuwe Zijderoute, waar we op een zeer concrete wijze aan meewerken. We zien dat niet als een strategische relatie met een andere partner, maar we gaan het zeker niet opgeven, alleen maar omdat anderen dat doen.’

De Nieuwe Zijderoute is een wereldwijd infrastructuurplan van Chinese makelij dat bedoeld is om een uitgebreid wereldwijd netwerk van land-, zee- en digitale verbindingen tot stand te brengen dat China verbindt met Zuidoost-Azië, Centraal-Azië, het Midden-Oosten, Europa en Afrika. Critici zeggen dat het ongekende plan Chinese bedrijven bevoordeelt, de internationale invloed van Peking vergroot en ontwikkelingslanden dwingt een hoge schuldenlast op zich te nemen.

Belangrijke bron van inkomsten

Griekenland heeft zijn economische banden met Peking aangehaald in de nasleep van de financiële crisis nadat het mediterrane land drie reddingsprogramma’s had ontvangen, waarvan er één niet werd voltooid. Zo vormden investeringen uit China een belangrijke bron van inkomsten voor het land met schulden.

‘Als wij constateren dat die relatie een bedreiging vormt, zullen wij ons opnieuw beraden. Maar op dit moment levert het ons alleen maar de voordelen op van een gezonde en zeer legitieme handelsrelatie’, liet de ambassadeur optekenen in het interview.

De G7-landen zijn afgelopen weekend overeengekomen hun eigen concurrerende versie van een ‘Zijderoute’ te ontwikkelen, door investeringen in infrastructuur aan armere landen te verstrekken. (lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20