Amazon wil zijn warenhuizen onder water gaan bouwen

Het Amerikaanse ecommerce-bedrijf Amazon bekijkt eventuele mogelijkheden om voorraden onder water op te slaan. Dat blijkt uit een patent dat aan het bedrijf werd toegekend.

Door de technologie zou het bedrijf onder meer belangrijke kostenbesparingen kunnen realiseren, omdat niet langer zware investeringen zouden moeten worden gedaan in aankoop van terreinen en de bouw van magazijnen. Het concept kan op het eerste gezicht vreemd en futuristisch lijken, maar rekening houdend met de activiteiten van de onderneming is het patent volgens een aantal waarnemers veel minder bizar dan men zou denken. Volgens het patent zouden grote waterpartijen kunnen gebruikt worden om voorraden op te slaan. Daarbij wordt onder meer verwezen naar het Lake Union in de omgeving van Seattle, waar het hoofdkantoor van Amazon is gevestigd.

Logisch

De pakketten zouden in waterdichte omhulsels en uitgerust met ballasttanks met vrachtwagens of drones worden aangevoerd en in het water worden gedeponeerd. Aan de hand van transponders zou de locatie van de pakketten worden geregistreerd. Wanneer een pakket naar zijn eindbestemming moet worden gevoerd, kan aan die transponders ook een signaal worden gegeven om – net zoals een duikboot – weer naar de oppervlakte te stijgen. Volgens Mark Skilton, professor informatica-systemen aan de Warwick Business School, kan voor de patentaanvraag een logische verklaring worden gegeven. [media-credit name=”© Amazon” align=”aligncenter” width=”615″][/media-credit] Hij wijst er daarbij onder meer op dat het bedrijf wordt geconfronteerd met orders van uiteenlopende vormen van afmetingen, waardoor een gestandaardiseerde opslag in een magazijn met traditionele rekken niet altijd vanzelfsprekend is. Bovendien benadrukt Skilton dat het beheer van deze voorraden nog altijd bijzonder arbeidsintensief blijft. Alvast op die twee uitdagingen biedt het patent volgens de professor een antwoord. Voor een opslag onder water hebben vormen en afmetingen immers geen enkel belang. Bovendien is voor het deponeren en recupereren van de pakketten minder mankracht nodig. (mah) [media-credit name=”© Amazon” align=”aligncenter” width=”615″][/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20