Amazon plant bijzondere beklimbare ‘helixtoren’ als nieuw hoofdkwartier

E-commerce bedrijf Amazon wil een zogenaamde ‘helixtoren’ bouwen bij zijn nieuwe hoofdkantoor. De plannen daarvoor heeft het bedrijf dinsdag voorgesteld. Het kostenplaatje zou zo’n 2,5 miljard dollar bedragen.

Drie jaar geleden besliste Amazon om het huidige hoofdkantoor in Seattle te verlaten. In plaats daarvan trekt het bedrijf naar Virginia. De bouw daar is intussen volop aan de gang. Die tweede fase van het project, Penplace, zal nog eens 260.000 vierkante meter omvatten, verdeeld over drie gebouwen. Ook een amfitheater, openbare pleinen en een 350 meter hoge toren horen bij de nieuwste plannen van Amazon voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor.

‘Bezoekers zullen niet beseffen dat ze zich op het hoofdkantoor van Amazon bevinden’

Spiraalvormige constructie van een helix ©Isopix

De helixtoren zal het middelpunt van de site worden. Zo’n helix is een spiraalvormige constructie en ziet er uit als een deeltje van een DNA-streng. De toren wordt een glazen structuur die bedekt zal zijn met bomen. De bedoeling van het gebouw is dat het alternatieve werkomgevingen zal aanbieden. Volgens het architectenbureau, NBBJ, zal de spiraalvormige ‘heuvelklim’ het mogelijk maken om de buitenkant van het gebouw te beklimmen.

Publieke ruimtes

Dale Alberda, hoofdarchitect van NBBJ, zei aan CNN dat de site mensen met de natuur moet verbinden. ‘Met de helix brengen we dat concept echt tot het uiterste. We bouwen er een aantal overdekte tuinen waar je echt naartoe zult kunnen gaan om te werken,’ aldus Alberda. Het complex zal plaats bieden aan 25.000 werknemers.

In tegenstelling tot de helix zelf, die maar af en toe voor het publiek toegankelijk zal zijn, zullen op de buitenpleinen voedingskraampjes en markten komen. Ook op de begane grond van de gebouwen zullen zich winkels en restaurants vestigen. Daar zijn bezoekers allemaal welkom. Alberda verduidelijkt: ‘Als we dit goed doen, dan zullen bezoekers niet eens beseffen dat ze zich op het hoofdkwartier van Amazon bevinden.’

Duurzaamheid primeert

Het hele ontwerp houdt rekening met een netwerk van loopbruggen en voetgangersgebieden en zal daarenboven plaats bieden aan meer dan 950 fietsen. Alle auto’s zullen ondergronds moeten parkeren, zodat er bovengronds geen hinder is van dienst- en bestelwagens. Met de metro zal je binnen het kwartier in het centrum van Washington D.C. raken.

Het hele hoofdkwartier zal gebruik maken van duurzame en hernieuwbare energie. Die komt van een zonnepark dat 320 kilometer van het hoofdkwartier ligt. Ook zal het hele complex op een natuurlijke manier geventileerd worden en zal het regenwater recycleren. De gebouwen worden tot slot zo ontworpen dat het binnenkomende licht wordt gemaximaliseerd, zodat er zo weinig mogelijk kunstlicht nodig is.

Als de tweede fase wordt goedgekeurd, dan zou de bouw in 2022 van start gaan en in 2025 voltooid worden.

Lees ook: Wie is Andy Jassy, de nieuwe CEO van Amazon?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20