Amazon laat in Frankrijk op grote schaal onverkochte producten vernietigen

Amazon vernietigt op grote schaal onverkochte producten in Frankrijk. Dat blijkt uit een reportage van het Franse zakenblad Capital op de Franse tv-zender M6. 

Zo werden beelden getoond van een magazijn in Chalon-sur-Saône waar werknemers etenswaren, kledij, speelgoed, koffiemachines en tv-schermen in containers laadden om daarna te worden vernietigd. In totaal werden op negen maanden tijd ruim 293.000 producten weggegooid. Dat zijn er meer dan 1.000 per dag.

In Frankrijk wordt verontwaardigd op de beelden gereageerd. Op Twitter heeft Amazon gereageerd op de beelden. Volgens het bedrijf “gaat het slechts om een kleine fractie van de onverkochte goederen gaat, terwijl de overgrote meerderhei wordt gerecycleerd, terug aan de leverancier verzorgd of wordt weggeschonken”.

Externe partijen

Verder betreft het enkel goederen die Amazon in voorraad houdt voor derde partijen. Producten die Amazon zelf produceert en niet kan verkopen worden sowieso aan liefdadigheidsinstellingen geschonken.

Het probleem ligt dus bij de externe partners, de zogenaamde derde partijen, die hun goederen via Amazon verdelen en laten bezorgen. Vermits ze eigenaar blijven van hun voorraden, worden ze ook geacht de niet-verkochte goederen terug te nemen. Maar dat is economisch niet verdedigbaar, aldus de leveranciers. In Frankrijk blijft de btw op schenkingen namelijk verschuldigd aan de staat.

Ze vragen Amazon dan om producten te vernietigen waarvoor ze ‘geen andere keuze’ hebben. Deze externe partijen zeggen het probleem ook al bij de autoriteiten te hebben aangekaart.

Boetes en gevangenisstraffen

Diezelfde autoriteiten hebben ondertussen al gereageerd mits een tussenkomst van staatssecretaris voor Ecologie Brune Poirson op dezelfde zender. Zij zegt dat de praktijk binnen de kortste keren strafbaar zal worden, dat de betrokkenen naast boetes ook gevangenisstraffen zullen riskeren en dat Amazon zelf een oplossing zal moeten voorstellen.

Ein riesengroßer Skandal

Helemaal nieuw is de problematiek niet. Ook in Duitsland werd vorig jaar in het tv-programma Frontal21 van de Duitse zender ZDF en het magazine WirtschaftsWoche gewag gemaakt van soortgelijke praktijken. De Duitse politiek had het over ‘ein riesengroßer Skandal’. Ook daar ontkende Amazon geenszins het probleem en deelde het mee alles in het werk te stellen om productverspilling te minimaliseren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20