Alles gaat goed in Duitsland. Zo goed dat het een probleem is geworden…

Bij BMW, Daimler, Audi en Porsche werden donderdag 24-uurstakingen georganiseerd. Het initiatief ging uit van de vakbond IG Metall, met 2,3 miljoen leden de grootste vakbond van Duitsland en Europa. Inzet van de staking: de 28-urige werkweek en 6% loonsverhoging. 

De onderhandelingen tussen het patronaat en de bonden worden met argusogen gevolgd. Akkoorden die met IG Metall worden gesloten gelden doorgaans als referentiepunt voor andere industrieën en sectoren.  Maar eind vorige week liepen die onderhandelingen stuk. De werkgevers willen niet weten van een eis die werknemers het recht zou geven om tijdelijk, tot twee jaar, de werkweek tot 28 uur te verkorten, om bijvoorbeeld familieleden te verzorgen of voor de kinderen te zorgen. 

IG Metall leunt in normale tijden dicht aan bij de ideeën van Angela Merkels CDU. Maar 4 maanden na de verkiezingen heeft het land nog steeds geen regering. De vakbond wil nu van de politieke impasse gebruik maken om steun te geven aan de SPD. De laatste staking dateerde ondertussen al van 14 jaar geleden,

IG Metall houdt vol dat het nog steeds om waarschuwingsstakingen gaat, maar in de Duitse metaal- en elektrobranche lijkt de oorlog wel degelijk begonnen. 


© EPA

De Duitse paradox

De situatie bij onze oosterburen kan enkel paradoxaal worden genoemd. 120 dagen na de verkiezingen heeft het land nog steeds geen regering. Een situatie die men eerder in België verwacht, niet in ‘het Duitsland van de consensus’. Merkel heeft haar hoop gezet op de SPD en denkt voor einde maart een coalitie te kunnen aankondigen. Maar binnen de SPD liggen de zaken moeilijk. Vele leden binnen de partij denken dat telkens de SPD een coalitie met Merkel heeft gevormd, de socialisten daar in het stemhok altijd de prijs voor hebben betaald.

De economische cijfers in Duitsland beginnen ondertussen op een oververhitting van de economie te wijzen. Belastinggeld stroomt binnen. De overheidsschuld daalt en het budget stevent af op een surplus. En iedereen wil nu zijn stuk van de taart binnenhalen.

Het land is dus wel degelijk slachtoffer van zijn succes aan het worden. De starre onderhandelingshoudingen van zowel IG Metall als SPD wijzen in die richting. De Duitse situatie mag gerust uitzonderlijk worden genoemd. Alle indicatoren staan op groen, zonder uitzondering: jobcreatie, investeringen, loonsverhogingen…

Alles gaat dus goed in Duitsland. Zo goed dat het nu een probleem is geworden…

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20