Alle Vlaamse partijen zijn voor heropening tuincentra: ‘Geeft mensen iets te doen’

De volledige commissie Landbouw van het Vlaams Parlement vraagt om een heropening van de tuincentra. In een brief aan minister-president Jan Jambon (N-VA) vragen alle partijen om de kwestie aan te kaarten op de Nationale Veiligheidsraad.

Momenteel is de situatie nogal ingewikkeld. Tuincentra die dierenvoeding verkopen, mogen openblijven. De andere moeten hun deuren verplicht sluiten. De Vlaamse partijen zijn het erover eens dat alle centra op een veilige manier moeten kunnen openen.

Eind vorige maand stuurde de Belgische Tuincentra Vereniging (BTV) al aan op een heropening. ‘Met ons assortiment bloemen en planten kunnen we een positieve rol spelen in de fysieke en geestelijke gezondheid van mensen. We helpen de mensen actief en gezond bezig te blijven’, zegt directeur Dirk Ballekens.

Social distancing

Bovendien kan social distancing beter gehandhaafd worden indien er meer tuincentra open zijn. ‘Doordat er in weinig verkooppunten bloemen en planten te koop zijn, krijg je in die winkels problemen met social distancing’, stelt Ballekens nog in De Ochtend op Radio 1.

Ook Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) kan zich vinden in een heropening. ‘Veel mensen zitten thuis. Als het kan met respect voor de social distancing, geeft men de mensen weer iets wat ze kunnen doen. Voor de bloemisten kan het een stukje troost brengen als er meer afzetmogelijkheden komen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20