AliExpress op zwarte lijst in Amerika. VS ziet toename van nepgoederen op de Chinese marktplaats

De Verenigde Staten hebben WeChat en AliExpress toegevoegd aan hun ‘piraterij-lijst’. De lijst wordt jaarlijks opgesteld en dit jaar staan er 42 onlinemarktplaatsen en 35 fysieke markten op. Beide platformen zouden te weinig doen tegen de distributie van nepartikelen via hun marktplaatsen.

Op het platform AliExpress, van moederbedrijf Alibaba, kunnen in China gevestigde handelaren hun waar verkopen aan buitenlandse klanten. Echter ziet het Amerikaanse Bureau van de handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten een toename van nepgoederen op AliExpress. Verschillende namaakproducten zouden er ‘schaamteloos’ worden aangeprezen als ‘echt’. Daarom wordt het platform op een zwarte lijst geplaatst.

Met de lijst wil de VS landen aansporen om meer te doen tegen de productie en verkoop van nepartikelen. Op de zwarte lijst staan ook bekende downloadsites zoals de Pirate Bay, RARBG en Popcorn Time.

Dropshipping

China zou het belangrijkste land van herkomst zijn van namaakgoederen, zo stelt het bureau in een verklaring. Ook in België maken steeds meer dropshippers gebruik van het Chinese AliExpress, waarbij de fabrikant – meestal in China – het product rechtstreeks levert aan de koper/klant. Hierbij fungeert de handelaar/retailer als tussenpersoon en levert die niet zelf het product vanuit een eigen voorraad. Veel nepproducten komen zo ongecontroleerd ook in ons land terecht.

WeChat

WeChat, van de Chinese software-ontwikkelaar Tencent, vergemakkelijkt aanzienlijke de verspreiding van namaakproducten, zo stelde de handelsvertegenwoordiger van de VS. Het platform zou 1,2 miljard actieve gebruikers hebben en naast de chatdienst WeChat ook een marktplaatsfunctie. Een woordvoerder van Tencent zei in een reactie aan Insider dat het bedrijf het oneens is met het genomen besluit. “We zijn toegewijd om samen te werken om deze kwestie op te lossen”, zo stelde hij.

De VS en China hebben de grootste bilaterale handelsrelatie ter wereld. Echter staat deze de jongste jaren steeds meer onder druk. Zo legde de regering-Trump tarieven op de import van Chinese producten, als onderdeel van het America First-beleid.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20