Alexandria Ocasio-Cortez gekleed door een bekende belastingontduiker? De ontwerper van haar “Tax the Rich”-jurk heeft bedenkelijke reputatie

Vorige week verscheen de Amerikaanse politica Alexandria Ocasio-Cortez (Democrate in het Huis van Afgevaardigden) op het Met Gala, in een witte jurk met een spectaculair ontwerp. Op haar rug viel de vuurrode tekst “Tax the Rich” (“belast de rijken”) te lezen. Nu blijkt dat de ontwerper, Aurora James, zelf een geoefend belastingontduiker is.

Volgens informatie van de New York Post heeft Alexandria Ocasio-Cortez gebruik gemaakt van de diensten van een grote belastingontduiker. Aurora James, een modeontwerper en oprichter van het merk Brother Vellies.

De lijst van verduisteringen die het conservatieve dagblad aandraagt, is lang, erg lang. In totaal zou de Canadese ontwerper meer dan 100.000 dollar verschuldigd zijn aan de Amerikaanse belastingdienst.

Onbetaalde loonlasten

Tussen 2018 en 2019 zou Cultural Brokerage Agency – de moedermaatschappij van Brother Vellies – drie fiscale schuldvorderingen hebben gekregen in de staat New York. Dit wegens het niet inhouden van inkomstenbelasting op de loonstrookjes van de werknemers, voor een totaalbedrag van bijna 15.000 dollar.

Op federaal niveau zou de Internal Revenue Service (IRS), het federale bureau dat belast is met de inning van belastingen, in dezelfde periode meer dan 100.000 dollar van het bedrijf hebben geëist. Dit komt doordat de onderneming de socialezekerheidsbijdragen van haar werknemers niet heeft betaald.

De New York Post meldt dat Cultural Brokerage Agency ook meerdere malen voor de rechter is gedaagd omdat het werknemers niet op regelmatige basis heeft uitbetaald. Bovendien heeft de arbeidsinspectie van de staat het bedrijf naar verluidt een boete van 17.000 dollar opgelegd omdat het bijna een jaar lang zonder arbeidsinspectieverzekering heeft gewerkt. Het bedrijf is verschillende eisers momenteel 62.722 dollar verschuldigd en tot op heden werd nog geen betaling ontvangen.

Onbetaalde huur

Bovendien is Aurora James ervan beschuldigd dat zij moeite heeft de geldkraan open te draaien als het gaat om het betalen van de huur van haar bedrijf. Vorig jaar werd Brother Vellies uit zijn pand gezet. De huisbaas eiste naar verluidt meer dan 25.000 dollar (plus rente) omdat de firma na het einde van haar huurperiode zou zijn gebleven. De zaak is uiteindelijk geschikt, maar het was niet de eerste keer. In het verleden had een huisbaas op het vorige adres van de winkel ook 5.000 dollar aan onbetaalde huur opgeëist.

Tot slot kocht de mode-ontwerper in september 2020 een huis van 1,6 miljoen dollar in de chique wijk Hollywood Hills. En de provincie van Los Angeles eist nu al meer dan 2.500 dollar aan onroerendgoedbelasting van haar.

Een samenwerking die, naast de jurk, het imago bekladt

Alexandria Ocasio-Cortez beweert een sociaaldemocraat te zijn. Tot haar paradepaardjes horen hogere belastingen op het grote geld en een verhoging van de laagste lonen. Ze had al kritiek gekregen op haar aanwezigheid op het Met Gala – waar de hele Amerikaanse jetset bijeenkomt – maar ze rechtvaardigde zichzelf door te opperen dat ze een uitnodiging had ontvangen om gratis aanwezig te zijn. En dat ze de 35.000 dollar die deelnemers normaal moeten betalen, dus niet had hoeven neer te tellen.

Geconfronteerd met deze nieuwe controverse, gaf de Democratische afgevaardigde er de voorkeur aan niet te reageren. Ze werd echter niet gespaard door de Republikeinen, in het bijzonder Congreslid Nicole Malliotakis reageerde fel.

“Het is het toppunt van hypocrisie als socialisten een gala van 30.000 dollar per ticket bijwonen met een boodschap over rijkenbelasting, terwijl ze een dure jurk dragen van een luxeontwerper die geen belasting betaalt. Wat is er gebeurd met ‘iedereen betaalt eerlijk het zijne?’” klonk het in de New York Post.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20