Al Gore lanceert klimaatvriendelijk investeringsfonds

De voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore start samen met financierder David Blood de vermogensbeheerder Just Climate, een initiatief om het huidige beleggingsmodel “op zijn kop te zetten”. Just Climate zal (zoals de naam al meegeeft) voorrang verlenen aan de aanpak van klimaatverandering boven het financieel rendement op korte termijn.

Binnen het nieuwe fonds zal Al Gore zelf fungeren als voorzitter van de adviesgroep voor klimaatimpact. David Blood, die vroeger hoofd was van de Goldman Sachs Asset Management, wordt voorzitter van het investeringshuis. Shaun Kingsbury, voormalig chief executive bij UK Green Investment Bank, wordt Chief Investing Officer.

Nieuwe wind

Het investeringfonds wil de huidige spelregels van het vermogensbeheer herzien, en een meer klimaatvriendelijke koers varen. Het initiatief komt op het juiste moment, nu de beleggingssector haar verantwoordelijkheid moet nemen voor een groenere en koolstofarmere toekomst. Critici voeren aan dat de sector te weinig doet om oplossingen voor de klimaatverandering te financieren, hoewel ze daar wel de macht toe heeft.

“Terwijl het traditionele investeringsmodel zich in de eerste plaats richt op financiële maatstaven, zal Just Climate in plaats daarvan beginnen met het beoordelen van de potentiële impact van investeringen in termen van opwarming van de aarde,” aldus Blood.

Hij voegde eraan toe dat het bedrijf een winstgevend bedrijf is en dat het nieuwe model nog steeds binnen een traditioneel risico- en rendementskader zal werken.

Milieuactivist in hart en nieren

Voor Gore en Blood is klimaatvriendelijk investeren niets nieuws: al in 2004 richtten beide heren met Generation Investment Management een groen investeringsfonds op. Hoewel Just Climate naast Generation staat, zijn beiden eigenaars van allebei. De Generation-eigenaren zullen ongeveer drie procent van het totale vermogen inbrengen bij Just Climate. David Blood hoopt dat Just Climate op termijn even groot wordt als Generation. Dat heeft nu een totaal vermogen van 36 miljard dollar.

Eerder richtte de Amerikaanse milieuactivist Al Gore ook al zijn pijlen op het globaal financieel systeem. Banken en investeringsfondsen moeten meer nadenken aan wie ze hun geld lenen, en zij die meewerken aan een koolstofarme toekomst moeten daar ook voor beloond worden.

Op donderdag 17 maart 2022 halen Business AM en Canvas Al Gore naar de Antwerpse Lotto Arena, voor een live lezing en Q&A. Alle info en tickets via www.detoekomstvan.be

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20