Airbnb wil aan waardering van 35 miljard dollar naar beurs trekken

Het verhuurplatform Airbnb zal 44 tot 50 dollar per aandeel vragen bij zijn beursgang, blijkt uit een document van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Aan de bovenkant van de vork waardeert dat het bedrijf op 35 miljard dollar (29 miljard euro).

De groep diende dinsdag een document in bij de SEC waarin ze de contouren van haar beursgang schetst. Het bedrijf zou nog deze maand op de tabellen willen verschijnen en 50 miljoen aandelen uitgeven aan 44 tot 50 dollar per aandeel. Airbnb wil 2,5 miljard dollar ophalen met de beursgang.

Aan 50 dollar per aandeel heeft de reisgroep zo een beurswaarde van 35 miljard dollar. Dat is een hoop meer dan de 18 miljard dollar waarop ze momenteel gewaardeerd wordt. In 2017 was het bedrijf van Brian Chesky nog 31 miljard dollar waard, maar door de uitbraak van het coronavirus is die waardering ingestort.

Minder omzet, meer verlies

Covid-19 heeft reizen moeilijker gemaakt en dus worden er veel minder appartementen gehuurd via Airbnb. De omzet ging in de eerste negen maanden van 2020 met 32 procent onderuit naar 2,5 miljard dollar en het nettoverlies bedroeg 697 miljoen dollar, meer dan dubbel zoveel als een jaar eerder. Toch is er een lichtpuntje. ‘Nu thuiswerk werken vanuit eender welk huis is geworden, zien we dat de verblijven van meerdere dagen stijgen’, klinkt het in het document.

Het bedrijf kreeg ook de kosten iets meer onder controle door in mei een kwart van zijn personeel te ontslaan en een aantal marketingcampagnes stop te zetten. Naar eigen zeggen staan de zaken er op dit moment beter voor.

Beursklimaat

De beursgang van Airbnb stond eigenlijk gepland voor maart dit jaar, maar de coronapandemie heeft die plannen doorkruist. Nu het klimaat op de beurzen veel beter is, november was overal een recordmaand, heeft het bedrijf zijn plannen nieuw leven ingeblazen.

En Airbnb is niet de enige. Ook de maaltijdleverancier Doordash zou later deze maand in New York willen noteren. Volgens de jongste berichten zal dat aan een waardering van 32 miljard dollar zijn, het dubbele van zijn huidige waardering.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20