Afvalberg nieuwjaarsfeest Copacabana meer dan gehalveerd

De reinigingsdiensten van Rio de Janeiro hebben op nieuwjaarsdag op het strand van Copacabana 320 ton afval verzameld. Dat bekende ruimschoots een halvering tegenover het volume van meer dan 720 ton dat voor de uitbraak van de coronacrisis werd opgetekend.

Naast de coronapandemie zorgde ook de regen ervoor dat er voor het feest op het beroemde Braziliaanse strand minder gegadigden kwamen opdagen dan normaal.

Algeslankte versie

Het jaarlijkse vuurwerk op het strand, dat zestien minuten duurde, leverde dit keer een afvalberg van 167 ton op. Voor de uitbraak van de pandemie werd een jaarlijks gemiddelde van 340,6 ton opgetekend. 

De uitbraak van het virus Covid-19 had de Braziliaanse autoriteiten vorig jaar aangezet om de wereldberoemde oudejaarsfeesten van Rio de Janeiro te schrappen. Dit jaar werd beslist om de feesten toch te laten doorgaan, maar wel in een afgeslankte versie. 

De feestvierders werden aangemoedigd om dicht bij huis te blijven en het openbaar vervoer te mijden. Ook de festiviteiten werden beperkt.

Regen

Twee jaar geleden lokten de eindejaarsfeesten op Copacabana nog een recordaantal van drie miljoen mensen. Dit jaar werd slechts een fractie van dat aantal opgetekend. Dat was echter niet alleen aan het coronavirus het wijten, want ook het regenweer hield vele mensen weg.

Het stadsbestuur van Rio de Janeiro had voor de opruiming van het strand vijfduizend werknemers ingeschakeld.

In Brazilië zijn tot nu toe ongeveer 620.000 mensen aan een besmetting met het virus Covid-19 gestorven. Over de hele wereld tellen alleen de Verenigde Staten een groter aantal slachtoffers.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20