Gezondheidsautoriteit: “Afrika krijgt te veel vaccins”

Het Afrikaanse Agentschap voor Volksgezondheid (Africa CDC) wil dat de donaties van coronavaccins aan het continent gepauzeerd worden. Dat vertelt John Nkengasong, de directeur van het agentschap aan Politico.

Het Covax-programma geleid door onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft al meer dan een half miljard coronavaccins gedoneerd aan behoevende landen. Vele van die landen liggen in Afrika. Maar nu vraagt de hoogste gezondheidsautoriteit van het continent verrassend om die donaties te pauzeren.

“Het is alsof je een hele mand boodschappen koopt en die gewoon op je aanrecht zet”, zei directeur Nkengasong aan Politico. “Als je niets kunt gebruiken, zal het rotten. Maar als je dat in kleinere stukjes per keer doet, bereik je nog steeds het einddoel met dezelfde hoeveelheid voedsel. Je hebt dan in ieder geval geen verspilling.”

Jonge mensen niet gemotiveerd

Nkengasong wil dus vermijden dat gedoneerde vaccins vervallen. “Er zijn scenario’s waarbij een regering vaccins levert aan een afgelegen gebied, maar als je erheen gaat, realiseer je je dat je gewoon geen naald hebt om de vaccins in de armen te krijgen”, zei hij.

Afrikaanse landen hebben nog steeds niet voldoende capaciteit om vaccins op te slaan. Ze zouden ook nood hebben aan meer voorraden van spuiten en naalden. De logistieke problemen, maar ook aarzelingen van mensen om gevaccineerd te worden, leiden in Afrika tot een overaanbod aan Covid-vaccins, aldus Africa CDC.

Vooral jonge mensen zouden zich niet willen laten vaccineren. Ze zijn volgens Nkengasong niet gemotiveerd om zich te laten immuniseren.

Eigen fabrieken

Afrika hoopt in de toekomst meer zelfvoorzienend te zijn inzake vaccins. Grote projecten zijn daarvoor opgesteld, zoals de vaccinfabrieken in Rwanda, Ghana en Senegal. Ook Marokko is dit jaar begonnen aan fabriek die volgens de uitbater 60 procent van de vaccinbehoeftes van het continent moet kunnen voorzien.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20