Afrika is het nieuwe mekka van de Chinese prostitutie

Het Afrikaanse continent wordt overspoeld door Chinese prostituées. De sekswerkers volgen de uitbreiding van de andere sectoren van de Chinese economie naar Afrika. Dat schrijft David Gauvey Herbert, Afrikaans correspondent van het magazine Quartz. Er is volgens hem vaak sprake van mensenhandel, maar andere Chinese vrouwen zien in Afrika gemakkelijk geldgewin.

“De instroom van Chinese prostituées kan volgens antropoloog Basile Ndjio op het hele Afrikaanse continent worden vastgesteld,” zegt David Gauvey Herbert. “Ndjio raamt dat er in de Sub-Sahara al dertienduizend tot achttienduizend Chinese sekswerkers actief zijn. Hun services worden niet enkel aan Chinese expats aangeboden, maar ook aan de lokale bevolking.” “Afrika beschikt immers over een toenemende koopkracht. Daardoor worden ook de buitenlandse sekswerkers aangetrokken. Afrika is voor de seksindustrie een nieuw eldorado geworden.”

Constructieprojecten

De eerste Chinese prostituées zouden tijdens de Koude Oorlog in Afrika zijn aangekomen. Hun diensten zouden exclusief zijn bestemd voor expats in dienst van grote constructieprojecten die door Chinese staatbedrijven werden uitgevoerd. De tweede golf sekswerkers zou kort na de eeuwwisseling zijn gestart, toen de prostituées samen met goedkope Chinese goederen en diensten hun opwachting op de Afrikaanse consumptiemarkt maakten. Ook in China zelf heeft de prostitutie de voorbije twee decennia een snelle groei gekend. Volgens Herbert telt het land ongeveer 10 miljoen sekswerkers. Sommige vrouwen komen met misleidende jobaanbiedingen naar Afrika, waar ze echter door mensenhandelaars in de prostitutie worden gedwongen. Een aantal Chinese vrouwen beseft echter ook als prostituée in Afrika veel geld te kunnen verdienen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20