AfD promoot ‘superioriteit Duitse ras’

In Duitsland is de ultrarechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) onder invloed geraakt van een harde racistische en nationalistische fractie. Deze extreme vleugel verkondigt de aangeboren superioriteit van het Duitse volk. Dat staat in een geheim rapport van het Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst. Het leiderschap van de partij zou volgens het rapport nauwe banden hebben met Der Flügel, een extreemrechtse fractie die een bijzonder agressieve ideologie verkondigt.

Der Flügel zou erop uit zijn om miljoenen moslims uit Duitsland te verdrijven. Het rapport zegt echter ook dat nationale leider van de partij met suprematische bewegingen flirt. Bovendien zou hij ook de biologische puurheid van het Germaanse ras verheerlijken.

Gelekt

Eerder deze maand had de veiligheidsdienst de partij al in kennis gebracht van het bestaan van het rapport. Nu is het complete dossier door de nieuwssite Netzpolitik online gepubliceerd. Netzpolitik zegt dat het rapport ook aan journalisten is bezorgd.

Alternative für Deutschland werd zes jaar geleden opgericht en is uitgegroeid tot de grootste oppositiegroep in de Bundestag. De partij heeft in het Duitse parlement eenennegentig leden. Alternative für Deutschland heeft echter ook al zware kritiek gekregen wegens de racistische, antisemitische, homofobe en seksistische opmerkingen van haar leden.

Analisten van de veiligheidsdienst erkennen niet genoeg bewijzen te hebben om te kunnen zeggen dat de partij een gevaar is voor de Duitse grondwet. Alternative für Deutschland heeft al geregeld het idee gepropageerd van een etnisch-biologisch homogeen volk dat door immigratie in gevaar wordt gebracht.

De analisten benadrukten verder dat Alexander Gauland en Jörg Meuthen – de twee nationale leiders van de partij – met hun gedachtegoed heel dicht aanleunen bij Der Flügel, die al geregeld tot haat jegens minderheden heeft proberen aan te zetten.

Het rapport besteedt ook speciale aandacht aan de uitlatingen van Björn Höcke, de feitelijke leider van Die Flügel. Höcke zou op samenkomsten herhaaldelijk het beeld verspreiden van een migratie die het superieure Duitse volk dreigt te overrompelen. De veiligheidsdienst beticht Alexander Gauland ervan in zijn eigen toespraken gelijkaardige taal te hanteren.

Georg Pazderski, nationaal ondervoorzitter van Alternative für Deutschland, eiste in een reactie het ontslag van topman van de veiligheidsdienst. Andere politici van de partij hadden scherpe kritiek over de kwaliteit van het onderzoek. “De inhoud van het rapport is zo beschamend armzielig dat ik volledig kan begrijpen waarom de veiligheidsdienst niet tot een publicatie wou overgaan,” aldus partijlid Joana Cotar.

Reinigingsproces

Het Duitse ministerie van binnenlandse zaken, dat verantwoordelijk is voor de veiligheidsdienst, zei het lek te betreuren. Het incident heeft echter ook binnen Alternative für Deutschland voor commotie gezorgd. Vertegenwoordigers van de gematigde vleugel van de partij eisen een proces van zelfreiniging.

“Ik hoop nu heel erg dat in Der Flügel en Junge Alternative (JA) een zelfreinigend proces op gang komt,” aldus het parlementslid Uwe Witt, een van de woordvoerders van Alternativen Mitte, die zich als de gematigde stroming binnen de partij manifesteert. “Hopelijk zal men erin lukken al deze ongepaste ideeën uit te bannen.”

Dat zelfreinigend proces omvat volgens haar een breuk met bepaalde figuren, de volgens Witt een gevaar voor de partij vormen. Witt kreeg daarbij de steun van zijn collega Jens Wilharm, eveneens tot Alternativen Mitte behorend.

Wilharm stelde dat Der Flügel en Junge Alternative voor de partij een existentieel gevaar zijn geworden. “Ik heb echter weinig hoop dat de partijtop zal willen of durven zich van deze fracties af te keren,” betoogt hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20