Aeroflot wordt paria in de luchtvaart: grote ticketsystemen sluiten Russische luchtvaartmaatschappij uit

Drie grote IT-leveranciers voor de reisindustrie hebben het Russische staatsbedrijf Aeroflot geweerd uit hun systemen voor reserveringen. Dat heeft tot gevolg dat een vlucht boeken met Aeroflot in de meeste gevallen niet meer mogelijk zal zijn. De luchtvaartmaatschappij zelf schort bijna alle internationale lijnen op vanaf komende dinsdag.

Na de Amerikaanse marktleider Sabre hebben ook het Spaanse Amadeus en het Britse Travelport aangekondigd dat ze onmiddellijk stappen nemen om Aeroflot-vluchten verwijderen uit hun GDS-systemen (Global Distribution System), vanwege de Russische invasie in Oekraïne.

De GDS-netwerken vormen de achterliggende technologie voor vlucht- en hotelreserveringen in de toerismesector. Het betekent concreet dat Aeroflot bij het boeken van een ticket zal verdwijnen uit de zoekmachines van reisbureaus en -websites en grote bedrijven wereldwijd.

Daardoor wordt het voor de Russische luchtvaartmaatschappij onmogelijk om een vluchtschema buiten Rusland op te stellen, en wordt ze de facto gedwongen om zich terug te plooien op de eigen thuismarkt. Het isolement komt er ook op eigen initiatief: Aeroflot kondigde zaterdag aan alle internationale vluchten op te schorten, behalve richting Wit-Rusland.

Manchester United

De uitsluitingen komen bovenop eerdere internationale maatregelen tegen Aeroflot en de Russische luchtvaart in het algemeen:

  • De EU, de VS, Canada, Groot-Brittannië en Zwitserland hebben hun luchtruim gesloten voor Russische vliegtuigen.
  • De vliegtuigbouwers Boeing (VS) en Airbus (EU) leveren geen onderdelen meer, als gevolg van de economische sancties tegen Rusland.
  • Wie via de reiswebsite Expedia een vlucht naar Moskou probeert te boeken, zal niet in de Russische hoofdstad, maar in een van de gelijknamige stadjes in Amerika uitkomen. Expedia heeft Moskou simpelweg geschrapt als mogelijke bestemming.
  • KLM, Air France en Delta, die net als Aeroflot tot de SkyTeam-alliantie behoren, hebben hun samenwerking met Aeroflot opgeschort.
  • Manchester United schrapte na negen jaar zijn sponsoringsdeal met Aeroflot, een contract van 40 miljoen pond. De voetbalclub maakte, onder meer via sociale media, reclame voor de Russische luchtvaartmaatschappij, zoals in deze oude tweet:
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20