Aeroflot wil slanke stewardessen

De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot wil bij zijn vluchten op verre bestemmingen alleen nog op slanke stewardessen beroep doen.

Dat hebben vertegenwoordigers van een onbetaalde publiekraad van de maatschappij verklaard. Opgemerkt wordt dat stewardessen met een struisere lichaamsbouw bij een noodsituatie een eventueel gevaar voor de passagiers zouden kunnen betekenen. De vertegenwoordigers lieten zich verder ontvallen dat de passagiers een voorkeur hebben voor slanke en aantrekkelijke stewardessen. Er werd aan toegevoegd dat de bemanningen van de maatschappij aan die wensen zouden moeten proberen te tegemoet te komen. Aeroflot had eerder verkondigd bij de selectie van personeel niet te discrimineren op basis van leeftijd, geslacht of uiterlijk.

Hindernis

De maatschappij won recent echter twee rechtszaken die waren aangespannen door stewardessen die hun beklag hadden gemaakt omwille van hun uiterlijk van vluchten op verre bestemmingen te zijn geweerd en te zijn verbannen naar kortere routes, waar ze echter ook een lager salaris kregen uitbetaald. Aeroflot zou volgens de klacht alle stewardessen vorig jaar hebben laten wegen. Boven een bepaald lichaamsgewicht werden geen opdrachten op internationale vluchten meer gegeven. Ook met leeftijd zou zijn rekening gehouden. Pavel Danilin en Nikita Krichevsky, twee vertegenwoordigers van de onbezoldigde publieksraad van Aeroflot, stelden echter geen probleem te zien in de gestelde gewichtsvereisten. Danilin verwees echter ook naar advocaten van Aeroflot, die hadden geargumenteerd dat stewardessen met een struisere lichaamsbouw bij een noodgeval een hindernis konden vormen in het gangpad van het vliegtuig en daarmee een gevaar zouden kunnen betekenen voor de veiligheid van de passagiers. Ook zouden de airhostessen door een zwaardere lichaamsbouw volgens het tweetal minder goed in staat zijn hun werk uit te voeren. Aeroflot stelde in een officieel commentaar dat Danilin en Krichevsky een persoonlijke mening te kennen hebben gegeven. [media-credit name=”© Valdosilasol” link=”https://www.flickr.com/photos/25833968@N06/” align=”aligncenter” width=”1024″]Aeroflot crew[/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20