Adviseur Trump: ‘Steek iedereen in een ruimtepak’

Stephen Moore, een van de leden van de taskforce belast met het heropenen van de Amerikaanse economie, heeft er in een interview met de New York Times voor gepleit ‘iedereen in een ruimtepak te steken’.

Moore wil de economie terug open op 1 mei. Hij begrijpt dat staten vinden dat de volksgezondheid primeert op de economie, ook al kan de eerste niet overleven zonder de tweede. Volgens Moore staat de Amerikaanse economie op de rand van ‘een slachtpartij’.

Midden in het interview kwam Moore met wat hij een ‘out of the box’-suggestie noemde.

‘Ik dacht deze morgen en het is gewoon een denkoefening: ‘Waarom steken we niet gewoon iedereen in een ruimtepak of iets dergelijks. Nee, serieus.’

De interviewer merkte op dat die ruimtepakken dan wel nog eerst gemaakt zouden moeten worden. Maar Moore ging gewoon op zijn élan verder.

‘Ik weet dat we die pakken niet hebben (lacht). We zouden er ook zo’n 200 miljoen van moeten maken. Maar dat zou alvast geen 3.000 miljard dollar kosten…. Ik bedoel, ik heb het online eens opgezocht. Er worden allerlei van deze soort pakken gemaakt. Ze zorgen ervoor dat je niet blootgesteld wordt en dat je adem door een soort van ventilator gaat.’

Moore zei vervolgens dat de VS niet langer kunnen wachten op meer tests, zoals door de medische wereld wordt aanbevolen. Die tests zijn volgens hem stilaan een excuus geworden om niets te doen. Toch gaf Moore tijdens het interview meermaals toe geen medisch expert te zin.

Stephen Moore en Trumponomics

Moore en zijn collega-econoom Arthur Laffer schreven in 2018 een boek, met als titel ‘Trumponomics’.  Het economisch beleid van Trump wordt door het duo omschreven als ‘een nieuw economisch populisme’. Daarin worden een reeks Republikeinse ideeën – belastingverlagingen, deregulering, energie-ontwikkeling en meer macht terug bij de staten leggen – gemengd met meer traditioneel Democratische kwesties als handelsprotectionisme en investeren in infrastructuur.’ Tegelijkertijd hekelden beide economen het beleid van George W. Bush.

Moore haalde vorig jaar nog de media nadat Trump hem had voorgesteld als kandidaat om in de Federal Reserve te gaan zetelen. Moore trok zijn kandidatuur uiteindelijk zelf in. Nadat kritiek op zaken die hij bij het begin van de eeuw in de National Review had gepubliceerd hem fataal werden. Moore had zich daarin denigrerend uitgelaten over vrouwen. Ook werd hem ‘een gebrek aan intellectuele gravitas’ voor de functie verweten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20