Adviseur Aung San Suu Kyi krijgt 20 jaar cel

In Myanmar is Win Htein, een naaste medewerker van de eerder dit jaar afgezette leider Aung San Suu Kyi, veroordeeld tot twintig jaar cel. Hij werd verdacht van ‘opruiing’ en ‘hoogverraad’, onder een oud wetsartikel uit de Britse koloniale tijd. Het gaat om een eerste veroordeling van een prominent politicus in een reeks rechtszaken die door de militaire junta in het land is aangespannen.

Win Htein is 79, wat betekent dat hij de gevangenis waarschijnlijk nooit meer zal verlaten. De maximumstraf voor ‘opruiing’ was recent opgevoerd van 3 tot 20 jaar.

De rechtszaken in het voormalige Birma worden door mensenrechtenactivisten afgedaan als schijnprocessen. Ze spelen zich achter gesloten deuren af. Informatie is daarom amper beschikbaar. Details over de veroordeling van Win Htein zijn er niet, enkel de lengte van de straf.

Win Htein is een prominent lid van de Nationale Liga voor Democratie (NLD), die onder leiding staat van de voormalige winnares van de Nobelprijs voor de Vrede. Sinds 2015 was hij haar economisch adviseur.

In februari won de partij overtuigend de verkiezingen, maar de junta verwierp de uitslag omdat er kiesfraude zou zijn gepleegd. Bewijzen daarvan konden de militairen niet voorleggen. Wat hen er niet van weerhield veel prominente politici, onder wie Aung San Suu Kyi en Win Htein, te arresteren.

Aung San Suu Kyi riskeert 102 jaar cel

Aung San Suu Kyi zelf staat terecht voor 11 verschillende aanklachten, gaande van van het illegaal importeren van walkie-talkies tot het negeren van de coronaregels. Ze riskeert in totaal 102 jaar gevangenisstraf.

Suu Kyi getuigde deze week voor het eerst in een geheime zitting. Wat daar werd gezegd is niet geweten. Haar advocaten hebben een spreekverbod opgelegd gekregen en mogen dus niet met de media te praten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20