Academie Airbus kan voortaan 200 piloten tegelijk opleiden

De Airbus Flight Academy Europe (AFAE), een dochteronderneming van de Europese vliegtuigbouwer Airbus, heeft in Angoulême in het zuidwesten van Frankrijk een nieuwe campus in gebruik genomen. Op deze nieuwe locatie kan de academie tot tweehonderd kadetten tegelijkertijd tot piloot opleiden.

Daarmee hoopt Airbus een belangrijke bijdrage te kunnen leveren om de vraag naar piloten de volgende decennia te kunnen beantwoorden.

Eerste lichting

De site in Angoulême, die een oppervlakte heeft van 4,7 hectare, omvat een nieuw complex van ongeveer 3.200 vierkante meter met veertien klaslokalen en briefingruimtes, een simulatorzaal, een auditorium en een restaurant.

De Airbus Flight Academy Europe opende drie jaar geleden zijn deuren. De opleiding was bedoeld om klanten van Airbus toegang te verstrekken tot nieuwe piloten die vrijwel onmiddellijk zouden kunnen worden ingezet. De eerste lichting kadetten is nu afgestudeerd.

De Spaanse budgetmaatschappij Volotea is de eerste klant van Airbus die op het aanbod van de academie beroep doet. Volotea heeft elf kadetten van de eerste lichting aangeworven. De betrokkenen zullen in april hun eerste vluchten voor de Spaanse maatschappij maken.

Met de opening van de nieuwe site in Angoulême rekent de academie erop het aantal studenten gevoelig te kunnen opdrijven. Daarmee hoopt de Europese vliegtuigbouwer te kunnen inspelen op de toenemende vraag naar piloten. Naar verwachting moet de wereldwijde luchtvaart de volgende twintig jaar immers 550.000 nieuwe piloten vinden. 

Duurzaam

Het Airbus Pilot Cadet Training Program staat wereldwijd open voor kandidaten vanaf achttien jaar met een diploma hoger middelbaar onderwijs. De kandidaten zullen in eerste instantie een online evaluatie krijgen.

Daarna zouden verdere screeningtests in de academie volgen. De geselecteerden wacht vervolgens een cursus van meer meer dan 750 uur. Die lessen worden gevolgd door 200 uur vliegtraining, zowel in de vliegsimulator als in de lucht.

De verhuis naar de nieuwe campus is voor de academie tevens een signaal om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen.

Daarin past ook de aankoop van vier nieuwe trainingsvliegtuigen bij de Franse fabrikant Elixir, die minder broeikasgassen zouden uitstoten dan de vloot vliegtuigen van Cirrus die nu door de academie worden gebruikt. De vliegtuigen van Elixir zouden bovendien ook minder brandstof verbruiken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20