Google kiest kant van Saoedische overheid inzake controversiële app Absher

Google legt een verzoek om een Saoedische app uit zijn aanbod te verwijderen naast zich neer. De app zou Saoedische mannen toelaten te controleren waar hun vrouwen zich bevinden en waar ze naartoe gaan. Volgens Google is de app niet in strijd met de gebruiksvoorwaarden van zijn platform.

De Absher app

De Absher – want zo heet de app – werd ontwikkeld door de Saoedische overheid. De app kan gebruikt worden om een rijbewijs te verlengen of een pasgeboren kind aan te geven. Maar wanneer mannen in de app meerdere ‘afhankelijke personen’ toevoegen kunnen ze het gedrag van vrouwen en kinderen monitoren. Zo biedt de app de mogelijkheid om op te geven waar en wanneer vrouwen het land mogen verlaten. Gebruikt een vrouw haar paspoort dan worden de mannen automatisch daarover ingelicht mits een tekstbericht. Mannen kunnen met behulp van Absher hun vrouw toestemming geven om alleen te reizen, of die toestemming weigeren.

“Google medeplichtig aan onderdrukking Saoedische vrouwen”

Een vijftiental Amerikaanse volksvertegenwoordigers hadden vorige maand aan Apple en Google gevraagd om de app uit hun aanbod te halen. De bal ging aan het rollen toen Business Insider de zaak onder de aandacht bracht. Volgens de 15 zijn beide techbedrijven nu ‘medeplichtig aan de onderdrukking van de Saoedische vrouwen’. Maar terwijl Apple nog geen beslissing heeft genomen, lijkt Google nu de kant van de Saoedische overheid te kiezen. Volgens Google is de app in overeenstemming met de gebruiksvoorwaarden van zijn Google Play store.

Amerikaanse politici zeggen dat nu wel degelijk sprake is van een precedent. Beide bedrijven hadden eerder de Living Hope Ministries app uit hun aanbod gehaald. Die moedigde gebruikers aan om holebi’s te ‘bekeren’.

“App maakt leven van elke Saoedi eenvoudiger”

Maar volgens de machthebbers in Riyadh is er niets aan de hand en biedt de app weinig meer dan digitale toegang tot allerlei overheidsdiensten. Van het aanvragen van een rijbewijs tot het invullen van een belastingaangifte.

Ook gebruikers juichen het gebruik van de app toe. Vermits mannen hun ‘afhankelijke personen’ steeds opnieuw voor zowat alles toelating moeten geven en zich daarvoor vaak fysiek naar het lokale stadsbestuur moeten begeven, kunnen ze nu door het gebruik van de app veel tijd uitsparen. Onderstaande commentaar daaromtrent verscheen op het platform Reddit:

Ideologie niet verwarren met bureaucratie

Het lijkt er op dat twee zaken hier dus in conflict komen: aan de ene kant een verwerpelijke ideologie, die de man  het beslissingsrecht geeft over het doen en laten van zijn echtgenote [en kinderen]. Aan de andere kant een technologische applicatie die de bureaucratie rond die ideologie danig vereenvoudigt. Voornamelijk voor de mensen die in die ideologie gevangen zitten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20