ABN Amro ontmoedigt gebruik contant geld: Nederlanders moeten binnenkort bijdrage betalen voor geldstortingen

ABN Amro hangt een prijskaartje aan het gebruik van contant geld. Nederlandse klanten bij de bank moeten vanaf 1 juli 2021 een bijdrage betalen zodra ze cash geld op hun rekening storten. Geldafhalingen worden betalend vanaf het moment dat er jaarlijks meer dan 10.000 euro wordt afgehaald.

Door de digitalisering leggen de banken wereldwijd almaar meer de focus op digitaal bankieren. In ons land vertaalt zich dat bijvoorbeeld naar een afname van het aantal bankautomaten. Zo komt er tegen 2025 een netwerk van ruim 700 bankautomaten tegenover 2.300. Er komen weliswaar nieuwe toestellen in stations en geldkiosken op bijvoorbeeld pleinen.

Betalen voor stortingen en geldafhalingen

In Nederland heeft ABN Amro er dan weer voor gekozen om het gebruik van cash duurder te maken. Zo moeten de klanten bij de Nederlandse bank vanaf 1 juli 2021 een bijdrage betalen van 0,5 procent van het gestorte bedrag. Zodra er meer dan 10.000 euro op jaarbasis wordt gestort, moet de klant 5 euro plus 1 procent van het gestorte bedrag betalen.

Ook wie geld wil afhalen zal binnenkort dieper in zijn buidel moeten tasten. Geldafhalingen blijven gratis tot 10.000 euro per jaar. Zodra iemand meer afhaalt, moet die 5 euro plus 0,5 procent van het afgehaalde bedrag betalen. Als een klant meerdere rekeningen heeft, worden de opnames en stortingen van al die rekeningen bij elkaar opgeteld.

En in België?

In ons land kunt u momenteel bij alle banken onbeperkt geld storten op uw rekening zonder dat u extra kosten moet betalen. Dat is weliswaar niet het geval wanneer u geld afhaalt. Bij het merendeel van de banken moet u een bijdrage betalen als u een gratis zichtrekening beschikt en geld wenst af te halen aan de bankautomaat van een concurrent. Bij Belfius betalen de klanten met een gratis Pulse-rekening bijvoorbeeld 0,50 euro per geldopname aan een automaat van een concurrent.

Dergelijke transacties blijven bij het merendeel van de banken wel gratis voor klanten met een jongerenrekening. Wie als volwassenen wil ontsnappen aan die kosten, moet doorgaans voor een betalende formule kiezen. Voor zo’n zichtrekening betaalt u al snel enkele euro’s per maand. Toch zijn er enkele uitzonderingen op de regel. Bij de internetbank Keytrade kunt u bijvoorbeeld onbeperkt geld afhalen met uw bankkaart zonder extra kosten te betalen, integendeel. De bank betaalt u 0,05 euro per transactie.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20