Brouwer Ginette uit Loupoigne in Waals-Brabant wordt overgenomen door het bierconcern AB Inbev. Met die operatie doet AB Inbev zijn intrede op de biomarkt.
Ginette werd zeven jaar geleden door vier ondernemers uit Waals-Brabant op de markt gebracht. In eerste instantie richtten de brouwers zich op de markt van de witbieren, maar het assortiment werd later met diverse varianten uitgebreid. Voor de productie wordt samengewerkt met de brouwerij La Binchoise in Henegouwen. De initiatiefnemers van Ginette wijzen erop dat biobier een groeiende populariteit geniet, maar daarop kon met de beschikbare infrastructuur niet optimaal worden ingespeeld. Om verder te kunnen groeien bleek de bouw van een eigen brouwerij of een samenwerking met een partner noodzakelijk. Ginette wordt inmiddels in vier varianten op de markt gebracht. Naast het originele witbier werden immers ook een blond bier, een tripel en een fruitbier gelanceerd. In totaal wordt een jaarproductie van 1.500 hectoliter gerealiseerd, maar bedoeling is om dat volume op korte termijn te verdubbelen.
20.000 hectoliter
Een dergelijke groei zou bij La Binchoise echter niet mogelijk zijn geweest. Door de samenwerking met AB InBev krijgt Ginette bovendien ook de ondersteuning van een sterk distributiesysteem, waardoor een groter publiek kan worden bereikt. De oprichters van Ginette blijven ook na de overname aan het merk verbonden. Voor AB InBev biedt de overname van Ginette een mogelijkheid om zijn portefeuille artisanale bieren verder uit te breiden. Eerder werden ook al Kwak, Tripel Karmeliet en Deus door Pioneer, de divisie speciaalbieren van het concern, ingelijfd. Bedoeling is de productie van Ginette tegen het begin van het volgende decennium tot een jaarlijks volume van 20.000 hectoliter te verhogen. Ook zou aan een aantal andere initiatieven, zoals de opening van een biobar, worden gedacht. De productie van Ginette blijft voorlopig bij La Binchoise, maar op langere termijn moet een andere oplossing worden geboden.