Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 03 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

AB-InBev moet Aziatische beursgang afzeggen

Logo Business AM
Economie

16/07/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Brouwer AB InBev heeft de beursgang van zijn Aziatische divisie Budweiser Brewing Apac voor onbepaalde tijd moeten uitstellen. Volgens de onderneming waren de marktomstandigheden niet van aard om een succesvolle beursintroductie te kunnen garanderen. AB InBev had gehoopt met de operatie een bedrag van 10 miljard dollar te kunnen ophalen. Een gedeelte van die opbrengsten had het concern willen gebruiken om zijn schuldenlast af te bouwen. Daarvoor zal volgens waarnemers nu een andere strategie moeten worden ontwikkeld.

AB InBev had eind vorig jaar een schuld van 101,39 miljard dollar. Die hoge schuldenlast is grotendeels te wijten aan de overname van concurrent SABMiller drie jaar geleden.

Overnames

“AB Inbev zal door het schrappen van de beursgang van zijn Aziatische divisie wellicht meer tijd nodig hebben om zijn schuldenlast naar beneden te brengen,” zeggen Nina Trentmann en Marc Maurer, redacteurs van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. “Daardoor zal het concern de volgende periode ook minder ruimte voor fusies en overnames hebben.”

De operatie zou de grootste beursgang van dit jaar zijn geweest. Daarmee had het concern een aanzienlijk kapitaal hebben kunnen verwerven om zijn schuldenlast te verlagen. AB InBev heeft de voorbije jaren immers zwaar moeten lenen om aanzienlijke uitgaves te financieren.

AB InBev heeft het voorbije decennium een grote overname-activiteit tentoon gespreid. Daarbij werden ook belangrijke concurrenten ingelijfd. Dat proces begon met de overname van de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch elf jaar geleden. Drie jaar later al volgde de overname van de Mexicaanse Grupo Modelo.

Drie jaar geleden werd ook het Brits-Zuidafrikaanse SABMiller opgekocht. Op dat ogenblik had AB InBev een schuldenlast van 36,26 miljard dollar. Sindsdien is dat bedrag nagenoeg verdrievoudigd. Het bedrijf heeft echter beloofd om die schuldenlast tegen eind volgend jaar gevoelig terug te dringen. Die doelstelling zou ook na het afblazen van de Aziatische beursgang ongewijzigd blijven.

Dividend

“Na de overname van SABMiller is de schuldgraad van AB InBev minder snel gedaald dan na andere grote fusie-operaties,” benadrukken analisten. “Dat heeft vooral te maken met het hoge dividend dat het bedrijf is blijven uitbetalen. Vorig jaar heeft het management beslist om dat dividend te halveren.”

Om zijn doelstellingen alsnog te halen, zou AB InBev kunnen beslissen om het dividend nog verder te verkleinen. Het schrappen van de Aziatische beursgang zou volgens de analisten ook een impact kunnen hebben op de interesse in nieuwe overnamedoelwitten op de Aziatische drankenmarkt.

De Aziatische beursgang was uitgedokterd door Felipe Dutra, de Braziliaanse financieel directeur van AB InBev. “De mislukking zal voor de reputatie van Dutra echter wellicht weinig blijvende gevolgen hebben,” meent Nico von Stackelberg, analist bij Liberum Capital. “Hij heeft binnen het concern immers al langer naam gemaakt als een efficiënt kostenbespaarder.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks