Aantal vluchten op Brussels Airport keldert: -90 procent in april

In april hebben er amper 2.358 vluchten plaatsgevonden van en naar Brussels Airport. Met gemiddeld zo’n 79 per dag is dat slechts een fractie van het aantal vluchten in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers op batc.be, een website van de luchthaven en luchtverkeersleider skeyes. In april vorig jaar ging het om 19.710 vliegtuigen die landden of opstegen in Zaventem. Dat waren er gemiddeld 657 per dag, of 88 procent meer dan momenteel het geval is.

April is de eerste maand waarin de impact van de coronacrisis volledig doorweegt. De epidemie brak in de loop van maart volledig door. Maar als gevolg van een vrijwel normale start van de maand, viel het aantal vluchten van en naar Brussels Airport toen ‘slechts’ met 40 procent terug ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Mondmasker ‘sterk aanbevolen’

Het grootste deel van de vliegtuigen die wel nog landden en opstegen, waren vrachttoestellen. Op piekdagen waren er 50 tot uitzonderlijk 60 cargovluchten. Het aantal passagiersvluchten bleef beperkt tot ruwweg 10 à 20 per dag. Er zijn volgens de luchthavenuitbater momenteel nog 10 passagiersmaatschappijen met een beperkt, regulier aanbod op Zaventem.

De woordvoerster van Brussels Airlines herhaalt maandag dat het dragen van een mondmasker op de luchthaven momenteel niet verplicht is, maar wel ‘sterk aanbevolen’. De meeste passagiers op de luchthaven – momenteel maar enkele honderden per dag – dragen het ook, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20