Aantal nieuwe coronabesmettingen daalt amper

De dalende trend van het aantal nieuwe coronabesmettingen lijkt te stoppen. De afgelopen zeven dagen werden er dagelijks gemiddeld 445 nieuwe besmettingen vastgesteld. De oorzaak van deze afvlakking is wellicht de instroom van vakantiegangers. Wel goed nieuws: het aantal hospitalisaties en overlijdens blijft dalen.

Vooral in Brussel gaat het slecht. Daar werden in zeven dagen tijd 784 coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er nog steeds 57 minder dan de week voordien. In Antwerpen is er sprake van de grootste daling. Daar werden de afgelopen zeven dagen 132 minder besmettingen vastgesteld vergeleken met de week voordien. In Luik, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Limburg, Namen en Luxemburg stijgt het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Dalende curve stagneert

De dalende curve van het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen lijkt dus af te vlakken. De afgelopen zeven dagen waarvoor de volledige cijfers beschikbaar zijn, werden er dagelijks gemiddeld 445 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is slechts 1 procent minder vergeleken met de week voordien.

Ter vergelijking: gisteren meldde Sciensano dat er in de week van 25 tot en met 31 augustus dagelijks gemiddeld 439,4 nieuwe besmettingen werden vastgesteld. Donderdag waren dat er 439,9 en woensdag 438,4.

Terugkerende vakantiegangers

Viroloog Steven Van Gucht zegt dat er nog steeds sprake is van een daling op langere termijn: ‘Als je de cijfers van de laatste week van augustus bekijkt, op kortere termijn, lijkt die daling te vertragen of zelfs te stagneren. We gaan dat de komende dagen goed in de gaten moeten houden.’

De oorzaak van deze afvlakking is wellicht de instroom van vakantiegangers. ‘Reken maar uit’, stelt Van Gucht. ‘TUI heeft zonet aangekondigd dat het 2.000 mensen uit Spanje gaat repatriëren. Als je weet dat zeker 2 à 3 procent van de reizigers besmet thuiskomt, dan kan het snel gaan.’

Dalende hospitalisaties en overlijdens

Er is ook goed nieuws. Het gemiddeld aantal hospitalisaties daalde de afgelopen week met 16 procent, tot 16,1. Het gemiddelde aantal dagelijkse overlijdens daalde in diezelfde periode met 29 procent tot 3,4. Momenteel staat de dodentol in ons land op 9.901. Op dit moment liggen er 215 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Van hen liggen er 52 op de afdelingen intensieve zorg.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20