‘Aantal executies daalde vorig jaar wereldwijd met een kwart’

Het aantal executies dat Amnesty International in 2020 heeft geregistreerd, is met een kwart gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is volgens de mensenrechtenorganisatie het laagste aantal in tien jaar. 

Amnesty International heeft in haar jaarlijkse doodstrafrapport bekendgemaakt dat het in de loop van vorig jaar 483 executies in 18 landen heeft geteld, een historisch laag aantal. In 2015 waren dat er nog 1.634, oftewel 70 procent meer dan in 2020. 

Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft de daling vooral te maken met een afname van executies in een aantal landen die nog steeds de doodstraf toepassen en deels door vertragingen die met corona te maken hadden. 

In Saudi-Arabië nam het aantal bekende executies af met 85 procent en in Irak is er sprake van een halvering. In sommige landen die in 2019 nog wel executies uitvoerden – zoals Bahrein, Wit-Rusland, Japan, Pakistan, Singapore en Sudan – werden vorig jaar geen doodstraffen uitgevoerd.

China is koploper

Amnesty waarschuwt er echter voor dat verschillende landen hun gegevens over de doodstraf ofwel verzwijgen ofwel slechts beperkte informatie verstrekken. Zo beschouwt China informatie over executies en doodvonnissen als staatsgeheim, waardoor onafhankelijk onderzoek onmogelijk is. 

‘Aangenomen wordt dat China elk jaar duizenden mensen terechtstelt, wat betekent dat het land vorig jaar – opnieuw – de meest frequente gebruiker van de doodstraf ter wereld zal zijn geweest’, aldus Amnesty International. 

Egypte verdriedubbelt executies

In het rapport komt Iran – met minstens 246 executies – op de tweede plaats, gevolgd door Egypte (minstens 107), Irak (minstens 45) en Saudi-Arabië (27). Iran, Egypte, Irak en Saudi-Arabië waren samen goed voor de overgrote meerderheid, 88 procent, van alle bekende executies in 2020. In Egypte verdriedubbelde het aantal executies. 

‘Terwijl de wereld zich concentreerde op het vinden van manieren om levens te beschermen tegen Covid-19, toonden verschillende regeringen een verontrustende vastberadenheid om hun toevlucht te nemen tot de doodstraf en mensen hoe dan ook te executeren’, zegt de secretaris-generaal van mensenrechtenorganisatie Amnesty International Agnès Callamard. 

‘De doodstraf is een afschuwelijke straf en het streven naar executies midden in een pandemie benadrukt nog eens de inherente wreedheid ervan’, voegt ze eraan toe.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20