Aantal Belgische spaarrekeningen blijft slinken

Door de lage spaarrente schaffen meer en meer banken bepaalde spaarformules af. Daardoor wordt het als consument almaar moeilijker om een spaarboekje op maat te vinden.

Spaarboekjes bestaan in alle maten en vormen. Sommigen zijn op het lijf geschreven van de allerjongste spaarders, terwijl andere ons helpen om maandelijks een vast bedrag opzij te zetten. Al zien we het aantal spaarboekjes stevig slinken. Tien jaar geleden telde ons land ruim 70 spaarboekjes voor volwassenen. Vandaag zijn dat er 59.

Minder spaarboekjes

Vanaf 1 maart neemt dat aantal verder af. De grootbank ING heeft laten weten dat het vanaf dan het spaarabonnement Tempo Sparen niet langer gaat aanbieden aan nieuwe klanten. Spaarabonnementen werden een tijdje geleden in het leven geroepen als alternatief voor het traditionele spaarboekje. Al zijn die spaarformules niet langer de lucratieve spaaroplossingen die ze ooit waren.

Een hogere spaarrente was lange tijd de troef van die spaarboekjes. Intussen is bij veel van die formules het renteverschil met het traditionele spaarboekje zo goed als volledig verdwenen. Nog een verschil met de traditionele spaarboekjes is de spaarlimiet. Bij het merendeel van die spaarboekjes kunt u maximaal 500 à 750 euro per maand sparen. En daar knelt vandaag het schoentje. Doordat veel banken de rente op die spaarabonnementen hebben verlaagd naar 0,11 procent is het niet langer interessant om zo’n spaarboekje aan te bieden.

Meer en meer banken, zoals ING, schaffen die spaarformule dan ook af. De grootbank laat tegelijk weten dat de bestaande klanten met zo’n spaarrekening voortaan een basisrente van 0,01 procent en een getrouwheidspremie van 0,10 procent krijgen.

Op zoek naar alternatieven

ING is niet de eerste grootbank die komaf maakt met het spaarabonnement. Zo is KBC in 2016 de Nederlandse grootbank al voorgegaan. De bank heeft toen de spaarformules start2save afgeschaft. BNP Paribas Fortis en Belfius bieden wel nog zo’n spaarboekjes aan, al is de rente beperkt tot 0,11 procent, het absolute minimum in ons land.

Wie zoekt, kan nog spaarformules vinden met een hogere spaarrente. Zo bieden zowel MeDirect als bpost bank een spaarabonnement aan waarbij u hogere opbrengsten opstrijkt. Maandsparen Max van MeDirect biedt momenteel een spaarrente van 0,7 procent. Voorts kunt u maandelijks tot 5.000 euro per maand sparen. De internetbank heeft vorig jaar de spaarlimiet verhoogd naar aanleiding van de coronacrisis.

Bij bpost bank is het via de Cocoon Spaarrekening mogelijk om maandelijks 500 euro te sparen. In ruil krijgt u een spaarrente van 0,55 procent. Die spaarrekening is weliswaar enkel beschikbaar voor spaarders jonger 40 jaar.

Vraag is hoelang de andere banken de hogere spaarrentes kunnen aanhouden. De lage rente blijft immers wegen op de inkomsten van de financiële instellingen. Door de coronacrisis ziet het er overigens niet naar uit dat er snel een duurzame verhoging van de rentes zal komen.

Lees ook:

Meer