Topmanagers verkopen massaal aandelen, want die zijn nu duurder dan bij vorige beurspieken

CEO’s en aandeelhouders van grote Amerikaanse bedrijven kiezen eieren voor hun geld en verkopen massaal aandelen. Ze hebben twijfels over de duurzaamheid van de langste beurshausse in de Amerikaanse geschiedenis.

In augustus hebben deze topmanagers dagelijks voor gemiddeld 600 miljoen dollar aan aandelen verkocht, blijkt uit onderzoek van TrimTabs Investment Research. Dat is een bedrijf dat dagelijks de beurstransacties opvolgt.

De maand augustus zou zo de vijfde maand van 2019 worden waarin toplui van beursgenoteerde bedrijven meer dan 10 miljard dollar aan aandelen verkopen. Dat is nog maar twee keer gebeurd: in 2006 en in 2007, de periode net voor de crash van 2008. Het bedrag moet wel in perspectief worden geplaatst omdat de aandelenbeurs sinds het recordniveau van toen met 200% is gestegen en die som in verhouding dus kleiner is dan toen.

Een teken van wantrouwen

Marktspecialisten beschouwen aan- en verkooptransacties van deze ‘insiders’ vaak als een teken van vertrouwen of wantrouwen in de markt. 

Dat vele topmanagers, directeurs en grote aandeelhouders nu naar de uitgang spurten kan een aanwijzing zijn dat er economisch onweer op komst is. Vooral de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog baart deze executives zorgen. Volgens een analist bij TrimTabs is hier wel zeker sprake van een gebrek aan vertrouwen. “Wanneer insiders verkopen is dat omdat ze de waardering te hoog vinden en de tijd is aangebroken om winsten te nemen.” Ook kunnen deze soort verkopen betekenen dat deze topmanagers gewoon denken dat hun inkomsten in de toekomst een tik kunnen krijgen. De meeste onder hen worden vergoed op basis van de verkoopresultaten. Wanneer ze denken dat hun boni minder groot zullen worden, bouwen ze een buffertje op.

Topmanagers van bedrijven als Salesforce, Slack, Chipotle, Visa en and Home Depot verkochten vorige week aanzienlijke pakketten aandelen, blijkt uit onderzoek van OpenInsider, een bedrijf dat specialiseert in het monitoren van zulke verkopen.

De Buffett Gauge

Een andere indicator is volgens marktkenners de zogenaamde Buffett Gauge. Dat is een van de beursindicatoren die de voorkeur van superinvesteerder Warren Buffett geniet. Het gaat om de totale beurskapitalisering als percentage van het bbp. Die bedroeg op de piek van de dotcomgekte 146%. In 2017 piekte hij nogmaals op 137%. In 2017 stond diezelfde indicator al op 154%, een percentage dat vandaag ongetwijfeld nog hoger ligt,gezien de Amerikaanse aandelenbeurs vandaag 7% hoger noteert dan toen.

Buffett zit ondertussen op een zak cash van meer dan 122 miljard dollar. Goed voor meer dan half de waarde van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway. Sinds 1987 was zijn voorraad cash enkel groter in de aanloop naar de financiële crisis van 2009.

Meer