Aandeelhouder PSA Group wil fusieplan met Fiat Chrysler laten herzien

De Franse autobouwer PSA Group moet de voorwaarden voor zijn fusie met Fiat Chrysler Automobiles bijsturen. Die nieuwe benadering moet meer oog hebben voor de terugval van de wereldwijde autosector en de mindere vooruitzichten voor Fiat Chrysler. Dat heeft de Franse investeerder Phitrust, aandeelhouder van PSA Group, gezegd.

PSA Group en Fiat Chrysler maakten zes maanden geleden bekend te willen fuseren,’ verduidelijkt Olivier de Guerre, topman van Phitrust. ‘Sindsdien hebben de twee bedrijven echter een uiteenlopende ontwikkeling gekend. Zelfs in december vorig jaar hadden de situaties van de twee groepen geen fusie van gelijken mogen toelaten.’

Verkoop ingestort

De autosector heeft een seismische verschuiving ondergaan sinds de twee concerns hun fusie aankondigden. Over de hele wereld moesten fabrieken en dealers worden gesloten. Dat leidde tot een complete instorting van de autoverkoop.

Om de impact van die crisis op te vangen, heeft Fiat Chrysler uitzicht op een kredietlijn van 6,3 miljard euro, gesteund door de Italiaanse overheid. Philippe de Rovira, financieel directeur van PSA Group, heeft anderzijds met klem aangevoerd dat zijn bedrijf zoveel mogelijk de afhankelijkheid van de publieke sector wil vermijden.

‘Een sterke balans en belangrijke kostenbesparingen hebben PSA Group geholpen de crisis het hoofd te bieden,’ aldus Olivier de Guerret. ‘De financiën van Fiat Chrysler zijn daarentegen steeds kwetsbaarder geworden. Sinds het begin van dit jaar heeft Fiat Chrysler grote hoeveelheden geld opgebrand. Dat was bij PSA Group niet het geval.’

De topman van Phitrust voerde tevens aan dat het fusiebedrijf in Europa wellicht een herstructurering zal doorvoeren. Daarbij kunnen volgens de Guerret een aantal complicaties niet worden uitgesloten.

Dividenden

Een woordvoerster van PSA Group weigerde commentaar te geven op de kritiek, maar wees op de gezamenlijke verklaring van de groepen vorige week. Daarin hadden de twee partijen benadrukt dat de voorbereidingen voor de fusie volgens plan verlopen.

Fiat Chrysler gaf geen reactie op de vragen van Phitrust. Wel hebben de twee bedrijven al een aantal elementen van de fusie-operatie aangepast. De autobouwers hadden oorspronkelijk aangegeven voor 1,1 miljard euro dividenden uit te betalen. Dat element is volgens de partijen inmiddels uit de overeenkomst geschrapt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20