Aandeel Tesla noteert 40 procent lager in vergelijking met begin dit jaar: “Het bedrijf moet 15 miljard dollar aan eigen aandelen kopen”

Leo Koguan, naar eigen zeggen de op twee na grootste aandeelhouder van Tesla, roept het bedrijf op om 15 miljard dollar aan aandelen terug te kopen. Het aandeel van de wagenproducent is sinds de start van dit jaar met 40 procent gezakt.

2022 is tot nu toe allesbehalve een topjaar geweest voor de techaandelen. De techindex Nasdaq noteert ruim 25 procent lager in vergelijking met de start van dit jaar. Ook Tesla heeft al fors in de klappen gedeeld. Zo is de aandelenkoers van de producent van elektrische wagens gedurende diezelfde tijdspanne gezakt met 40 procent.

Twee fases

Volgens Koguan is dit dan ook het ideale moment voor Tesla om eigen aandelen in te slaan. In een tweet aan het adres van Martin Viecha, senior director investor relations bij het bedrijf, adviseert hij Tesla om in twee fases 15 miljard dollar aan aandelen op te kopen. De miljardair zegt dat het bedrijf onmiddellijk moet aankondigen van plan te zijn dit jaar voor 5 miljard dollar Tesla-aandelen terug te kopen en volgend jaar voor 10 miljard dollar.

Hij voegt eraan toe dat Tesla zijn vrije kasstroom moet gebruiken om de terugkoop te financieren en dat dit geen effect mag hebben op de bestaande kasreserves van 18 miljard dollar. Via zo’n terugkoopactie kan Tesla een bodem plaatsen onder de aandelenkoers.

850 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht in 2021

Dergelijke acties waren zeer populair in 2021, merkt de Amerikaanse nieuwssite CNBC op. Vorig jaar hebben bedrijven in totaal 850 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht. Apple was daarbij de koploper. Het techbedrijf heeft toen 85,5 miljard dollar gespendeerd om aandelen te kopen. Alphabet (50 miljard dollar), het moederbedrijf boven Google, en Meta (44,5 miljard dollar) vervolledigen de top drie.

Ook dit jaar kopen de bedrijven massaal aandelen in. Alphabet heeft bijvoorbeeld vorige maand aangekondigd voor 70 miljard dollar aan aandelen te zullen inkopen. Dat is dus 20 miljard dollar meer dan vorig jaar.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20