1 op elke 2 Franse windmolens draait voor niets

De helft van de 10.000 Franse windmolens zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Ze draaien in het rond en produceren niets. Dat staat te lezen in het Franse satirische magazine Le Canard Enchaîné.

Toch is dit geen grap, want een studie van accountantsbureau Ernst & Young bevestigt de cijfers (Panorama des cleantech 2015, zie  p.63). Van de 21.000 megawatt aan windkracht die de Franse windmolens produceren is er 10.300 aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, de overige 10.700 zijn dat dus niet.

‘Het door nucleaire energie geobsedeerde EDF’

Volgens Le Canard zou het probleem bij de distributiebedrijven van het ‘door nucleaire energie geobsedeerde’ Electricité de France (EDF) – waartoe EDF Belgium (mede-eigenaar kerncentrale Tihange 1) en EDF Luminus behoren – liggen, dat ‘geen haast maakt’ om de windmolens op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Zo werd vorig jaar voor minder dan 1.000 megawatt op het net aangesloten.

Frankrijk sluit jaarlijks 2.000 megawatt aan groene energie (wind, zon,….) op het net aan; Duitsland 5.000 megawatt. Pro capita doet Frankrijk het inzake windenergie nog een pak slechter dan ons land.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20