Groot-Brittannië start gedurfd economisch experiment met minimumloon

In Groot-Brittannië start vrijdag een gedurfd experiment dat het minimumloon wil optrekken tot een van de hoogste in de rijke wereld. Als gevolg van de maatregel zullen tenminste 1,8 miljoen Britten ouder dan 25 vanaf 1 april een loonsverhoging krijgen uitgekeerd. Het nieuwe minimum uurloon bedraagt vanaf dan 7,2 Britse pond (9,1 euro) en zal geleidelijk blijven stijgen tot 9 Britse pond (11,4 euro) in 2020. Enkel in Australië en Frankrijk worden dergelijke minimum uurlonen uitbetaald. In België ligt het minimum uurloon rond de 9 euro per uur.

Eerst werkloosheid verlagen, pas dan lonen laten stijgen, niet omgekeerd

De Britse minister van Financiën George Osborne is overtuigd dat de jobsboom van de voorbije 5 jaar niet door de loonsverhoging zal worden bedreigd. Met een werkloosheidspercentage van 5,1% doet Groot-Brittannië veel beter dan het gros van de andere EU-lidstaten, waar 10% werkloosheid als ‘normaal’ wordt aanvaard. Toch waarschuwen een aantal economen voor de gevolgen. Zo zouden vele betrokken werknemers minder uren mogen presteren, terwijl werklozen moeilijker aan de bak zouden raken.

Groot-Brittannië volgt dus het voorbeeld van Duitsland. Opvallend genoeg hanteren deze twee totaal verschillende landen op economisch vlak een steeds meer gelijkaardige strategie, niet gebaseerd op de dogma’s van de twintigste eeuw, maar op gezond verstand: ze leggen bedrijven minder belemmeringen op, maken werk flexibel en wachten dan tot de werkloosheid het minimumniveau bereikt om de salarissen te verhogen. Niet omgekeerd.

source: tradingeconomics.com