Turkije heeft de EU bij het nekvel

De EU-leiders en Turkije zijn er maandag niet in geslaagd een allesomvattend akkoord te sluiten betreffende de vluchtelingencrisis. Binnen 10 dagen ontmoeten beide partijen elkaar opnieuw in de hoop alsnog een deal uit de brand te slepen.

Amper aangekomen in Brussel legde de Turkse premier DavutoÄŸlu een ganse reeks nieuwe eisen op tafel:

De Turken willen geen drie, maar zes miljard euro aan noodhulp, ze willen een versnelde implementatie voor Turken van het visavrij reizen in de EU, een versnelde herneming van de bilaterale gesprekken die tot EU-lidmaatschap van Turkije moeten leiden en een akkoord om Syrische vluchtelingen die in Turkije vast zitten op een één-op-één-basis te ruilen met vluchtelingen die al in Europa zijn.

Met deze laatste maatregel willen beide partijen de macht van de mensensmokkelaars breken. Mensen die smokkelaars betalen zullen m.a.w geen enkele garantie kunnen krijgen Europa te bereiken. De Hongaarse premier Orban heeft al gezegd zijn veto te zullen stellen tegen deze laatste eis van de Turken.

Eindverklaring

Omdat de EU-leiding zich niet kon veroorloven na 12 uur met lege handen de onderhandelingstafel te verlaten, werd alsnog een eindverklaring opgesteld waarin staat te lezen dat beide partijen een voorlopig akkoord hebben omtrent de belangrijkste punten van een reeks voorstellen, die tegen de volgende top (17 – 18 maart) moeten worden uitgewerkt.

Onafhankelijke pers aan banden gelegd

In de marge van de top raakte bekend dat de Turkse overheid haar strijd tegen de onafhankelijke pers verder opvoert. Nadat vorige week de krant Zaman onder curatele was geplaatst, onderging maandag ook  het nieuwsagentschap Cihan, dat nauw verbonden met Zaman, hetzelfde lot.

Sinds Zaman onder curatele van de overheid staat, publiceert de krant voornamelijk pro-regeringsnieuws.