Elke Estlander mag straks mensen vervoeren tegen betaling

Het Estse parlement bestudeert een wettekst die alle burgers de toelating moet geven met hun wagen passagiers te vervoeren tegen betaling. Indien de wet wordt goedgekeurd tekent dit land met 1,3 miljoen inwoners voor een Europese primeur.

De enige voorwaarde waaraan zou moeten worden voldaan is dat passagiers de rit elektronisch kunnen bestellen en bij die bestelling al de finale prijs van hun verplaatsing meegedeeld krijgen.

Deeleconomie kan niet langer genegeerd worden

Volgens de Estse premier Taavi Rõivas kan de deeleconomie niet langer worden genegeerd, of het nu om vastgoed of transport gaat. Protectionisme onder de vorm van het beschermen van taxidiensten is dan ook uit den boze:

“Deze nieuwe modellen willen niet enkel een betere kwaliteit van diensten aanbieden, noch de concurrentie aanscherpen. Ze willen vooral veel mensen aansporen om ondernemer te worden. We hebben hier met een belangrijk gegeven te maken in een land waar de bevolking zeer verspreid leeft.”

Taxify

Opmerkelijk genoeg rekent het land niet enkel op Uber. Een lokale start-up heeft de Taxify-app ontwikkeld die niet enkel op weg is om het belangrijkste transportreservatieplatforn van het land te worden, maar ook in buurlanden Letland en Litouwen.

Zwartwerk is daarbij uit den boze. Al in 2015 trof de Estse regering maatregelen die toelaat onmiddellijk het bedrag van de via apps gegenereerde omzet te kennen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20