Joodse steracteur stapt uit ‘The Bridge’: ‘Niet veilig meer in Malmø’

De Deense acteur Kim Bodnia, die de rol van detective Martin Rohde vertolkt in de populaire politieserie The Bridge, heeft op de Israëlische televisie de redenen bekend gemaakt van zijn vertrek uit de succesvolle Scandinavische tv- serie. Bodnia zal niet meer te zien zijn in de derde jaargang van de reeks.Volgens Bodnia, die joods is, verliest zijn personage in het derde seizoen aan geloofwaardigheid. De acteurs werden ook onvoldoende geraadpleegd over bepaalde wendingen in de serie, waardoor Bodnia besliste er de brui aan te geven. Maar dat is niet de enige reden. Zijn beslissing werd ook door andere elementen beïnvloed:

Bodnia maakt zich zorgen over het toenemende anti-semitisme in de Zweedse stad Malmø, waar de serie werd opgenomen:

‘Het neemt alleen maar toe, vooral in Malmø. Het is niet erg comfortabel om daar een jood te zijn. Natuurlijk heeft dat er iets mee te maken dat ik vandaag niet meer in Zweden werk. […] Toen ik het script las en het maar niets vond was het makkelijk voor mij om te zeggen: ‘Kijk, ik voel me hier niet veilig meer.’

Het toenemend antisemitisme in Zweden neemt onrustwekkende vormen aan.  In die mate dat de Amerikaanse president Barack Obama vorig jaar zelfs een speciale gezant naar Stockholm en Malmö heeft  gestuurd om te kijken hoe die Zweedse steden met de dreigementen aan het adres van joden omgaan.

Volgens Bodnia gaat het ook in Denemarken dezelfde kant op. Ook daar zijn bedreigingen aan het adres van joden schering en inslag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20