6 tests die het IQ van uw hond zullen aangeven

Van honden was al bekend dat het ene ras slimmer is dan het andere, nu hebben onderzoekers ook bewezen dat tussen honden van hetzelfde ras intelligentieverschillen bestaan. Met een speciaal ontwikkelde IQ-test kunnen die verschillen gemeten worden.

Dankzij de intelligentietest stelden de onderzoekers niet enkel vast dat sommige honden slimmer waren dan andere, het bleek ook dat honden die uitblonken in één taak meestal ook goed scoorden op andere taken. Voor de studie, die werd gepubliceerd in het vakblad Intelligence, vergeleken de onderzoekers 68 border collies. De dieren moesten een navigatietest afleggen, er werd gekeken of ze het verschil konden maken tussen grotere of kleinere hoeveelheden voedsel en of ze begrepen dat ze naar een bepaald punt moesten kijken als hun baasje iets aanwees. Ook bleek de snelheid waarmee de honden de taken uitvoerden hun algemene intelligentie te voorspellen.

Variaties in intelligentie

“Net zoals er tussen mensen variaties in intelligentie bestaan, bestaat die ook tussen honden van hetzelfde ras,” zo vertelt dr. Rosalind Arden, die als onderzoekster bij het onderzoek betrokken was. Een betrouwbare intelligentietest voor honden kan volgens de onderzoekers ook de link tussen intelligentie en gezondheid duidelijk maken. Van intelligente mensen is geweten dat die gemiddeld iets gezonder zijn dan hun minder intelligente collega’s, doordat mensen echter verschillende levensgeschiedenissen hebben is het moeilijk een verklaring voor de link tussen intelligentie en gezondheid te bewijzen.

6 tests die het IQ van uw hond helpen bepalen

Wil u graag weten hoe intelligent uw hond is? Daarbij kunnen deze zes tests helpen.

  1. Leg een koekje onder een omgekeerd theekopje en kijk hoe snel de hond het kan vinden.
  2. Gooi een handdoek over de schouders en de kop van uw hond en kijk hoe snel die van zich afschudt.
  3. Verberg een koekje onder een handdoek. Slaagt uw hond erin het terug te vinden?
  4. Plaats drie kopjes omgekeerd op de grond. Leg een koekje onder één van de kopjes terwijl de hond dit ziet. Haal uw hond nu uit de kamer en wacht 30 seconden voor u hem er terug in laat. Gaat hij onmiddellijk naar het juiste kopje? Of probeert hij het koekje niet eens te vinden?
  5. Leg een koekje onder een kast. Probeert uw hond het te vinden?
  6. Toon uw hond een koekje door een spleet in een stuk karton. Begrijpt de hond dat hij rond het karton moet lopen om het koekje te pakken te krijgen?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20