De Duitse SDP pleit voor een verbod op cashtransacties voor bedragen boven de 5.000 euro én voor de afschaffing van het biljet van 500 euro. Dat schrijft de krant Handelsblatt in een stuk met als titel ‘ The Death of Cash‘.
Volgens de sociaal-democraten zou een beperking op cash transacties buitenlandse criminelen ontmoedigen om naar Duitsland af te reizen: ‘Als sommen boven de 5.000 euro via een bank moeten passeren, zal de witwasserij van geld een ferme klap krijgen.’
Het plan wordt door Berlijn gesteund. Vice-minister van Financiën Michael Meister bevestigde dat Duitsland een cashlimiet van 5.000 euro binnen de eurozone zal bepleiten, maar dat ‘indien de EU niet meewerkt, Duitsland zijn eigen weg zal gaan.’
Cashbeperkingen
Of het plan succes zal kennen is een onbeantwoorde vraag. Andere EU-landen hebben reeds zulke cashbeperkingen, maar in Italië is de limiet van 1.000 euro recent opnieuw opgetrokken tot 3.000 euro. Volgens premier Renzi heeft de fiscus voldoende andere middelen om zwart geld op te sporen en hij hoopt met de opgetrokken cashlimiet de binnenlandse consumptie te stimuleren.
In België ving staatssecretaris Elke Sleurs, vorig jaar bot doen ze probeerde het plafond in ons land van 3.000 opnieuw tot 7.500 euro op te trekken. Daarbij verwees ze naar de regelgeving in de andere Europese landen, waar overal met een grens van 7.500 euro wordt gewerkt.
Volgens cijfers van de ECB nam de vraag naar cash in Europa ook toe in de nasleep van de crisis rond de failliete Lehman Brothers Bank in de VS, met een sterk toegenomen vraag naar biljetten van 200 en 500 euro. Dat zou bewijzen dat die biljetten vooral moesten dienen om ergens te worden opgeborgen.
Cash blijft ‘King’
Toch zijn er nog vele obstakels te overwinnen om de natte droom van reeks economen – de afschaffing van cash geld – te realiseren. Zo zijn er landen waar cash nog altijd ‘king’ blijft. Duitsland is een van die EU-landen waar baar geld nog steeds in grote hoeveelheden circuleert. Zo wordt bij onze oosterburen nog altijd meer dan 50% van alle transacties in cash afgehandeld, terwijl dat wereldwijd zelfs 80% is.