Eén man weet hoe je Trump op de knieën krijgt

“Wie Donald Trump wil aanvallen, moet die zaken belichten die de mensen net leuk aan hem vinden. Je moet zijn merk aanvallen. Vertel de mensen dus niet dat hij het verschil niet kent tussen de Kurds (Koerden) en de Quds (een elite-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde). Dat verschil kennen de mensen ook niet.Vertel hen dat hij niet dat onwaarschijnlijke self-made genie is waarvoor hij zich graag op tv uitgeeft. Vertel hen over het fortuin dat ie van papa erfde. Vertel hen over al het belastinggeld dat hem van het faillissement redde. Vertel hen over alle bedrijven die hij failliet liet gaan. En vind de mensen die door hem werden geruïneerd – werknemers die hun job verloren omdat zijn ondernemingen instortten, mensen die via zijn hypotheekbedrijf Trump Mortgage  een huis kochten, mensen die geld staken in de waardeloze diploma’s van zijn Trump University…

Of neem een camera en ga ‘s langs Atlantic City en kijk wat Trump daar heeft aangericht.

Verlies je niet in filosofische argumenten over ‘big government’ en vriendjespolitiek, maar vind mensen waarvan Trump trachtte te profiteren voor eigen gewin: de weduwe wiens huis hij wilde laten afbreken om er een parking voor limousines te bouwen, de kleine zelfstandigen wiens broodwinning hij wilde afnemen om zijn bouwprojecten door te duwen.

Tenslotte: Als je Trump in een slecht daglicht wil stellen door hem zijn ‘New Yorkse waarden’ te verwijten – wanneer je daarmee bedoeld dat hij drie keer is gehuwd, brutaal is en ook libertijns is – dan vertel je mensen wat ze al weten. Maar als je de kiezers er van wil overtuigen dat die ‘New Yorkse waarden’ slecht voor hen zijn, breng dan zijn banden met de maffia aan het licht.

Dat alles is niet echt moeilijk. Het is ongeveer wat de Democraten in 2012 met Mitt Romney deden, door hem zwart te maken bij de vele blanke kiezers uit de werkende klasse – dezelfde groep die vandaag Trump steunt.

Ross Douthat, in The New York Times

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20