90 procent dieren die nu nog in het wild leven verliezen tegen 2050 hun habitat

De enorm destructieve manier waarop we wereldwijd voedsel produceren gaat ervoor zorgen dat bijna 90 procent van de landdieren tegen 2050 waarschijnlijk een deel van hun leefgebied zal verliezen.

Dat staat in een een studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Sustainability. Tenzij de voedingsindustrie snel verandert hoe ze voedsel produceert en mensen hun eetgewoonten aanpassen, zal de wereld de komende decennia te maken krijgt met een wijdverbreid verlies aan biodiversiteit.

Het internationale onderzoeksteam werd geleid door academici van de universiteit van Leeds en de universiteit van Oxford. De wetenschappers probeerden in te schatten hoe veranderende voedselsystemen de biodiversiteit zouden beïnvloeden. Ze ontdekten dat de verliezen onder meer bijzonder ernstig zullen zijn in Afrika bezuiden de Sahara en in delen van Midden- en Zuid-Amerika.

Niet overal zelfde aanpak vandoen

De studie onderzocht de mogelijke impact van het doorvoeren van ambitieuze veranderingen in specifieke regio’s of landen, van minder vlees eten tot minder voedselverlies en -verspilling en van verhoging van de oogstopbrengst tot het tot stand brengen van een soort internationale ruimtelijke ordening.

Het verhogen van de landbouwopbrengsten zou waarschijnlijk enorme voordelen opleveren voor de biodiversiteit in Afrika bezuiden de Sahara, maar heel weinig doen voor die in Noord-Amerika, waar de opbrengsten al hoog zijn. Overstappen op gezondere voeding zou daarentegen grote voordelen hebben in Noord-Amerika, maar het is minder waarschijnlijk dat dit een groot voordeel heeft in regio’s waar de vleesconsumptie laag is en de voedselonzekerheid hoog is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20