9 signalen dat het tijd is om van job te veranderen

De kans is groot dat je tijdens de week de meeste uren van je dag op je werk doorbrengt. Dan is het belangrijk dat je bij het juiste bedrijf zit. Maar hoe weet je of je van job moet veranderen?

Hoe meer je werk van jezelf vraagt en hoe minder controle je hebt over wat je moet doen, des te vaker je ongelukkig met je job kunt worden. De mogelijke gevolgen zijn vermoeidheid, weinig slaap, angst en depressie. Bovendien kan het schadelijk zijn voor je hele carrière als je lange tijd een slechte job blijft uitoefenen. Wanneer je dus alles geprobeerd hebt om jezelf beter te voelen, is het je enige optie om te vertrekken en een andere job te zoeken.

Die beslissing is vaak een lastige knoop om door te hakken. Je wil zeker weten of je wel de juiste keuze maakt door van job te veranderen. Daarom zijn hier negen signalen die volgens studies kunnen bepalen of je nog op je plaats zit.

1. Het bedrijf zit in slechte papieren

Kleine bedrijven blijken na een tijdje vaak niet zo gezond te zijn. Volgens een studie zouden zelfs zeven op tien bedrijven in hun tiende jaar de deuren sluiten. Als je merkt dat jouw werkgever het moeilijk heeft, dan kan dat een reden zijn om alvast naar iets anders te beginnen uitkijken. De volgende dingen kunnen een signaal zijn dat het bedrijf in slechte papieren zit:

  • Plots moeten zelfs kleine uitgaven door het management worden goedgekeurd.
  • Er worden steeds meer vergaderingen achter gesloten deuren gehouden.
  • Meer mensen met een hoge functie stappen uit het bedrijf.

Het is altijd beter het schip te verlaten voor het gezonken is. Als je tot het einde wacht, kom je op een jobmarkt terecht waarbij je ex-collega’s plots je concurrenten worden.

2. Er is geen ruimte voor ontwikkeling

Het is gemakkelijk om in een job vast te roesten die je graag doet. Maar bij elke job is het van belang dat je je vaardigheden kunt blijven verbeteren. Je moet als werknemer waardevoller voor het bedrijf worden.

Als je niets nieuws leert en gewoon altijd hetzelfde doet, terwijl de mensen rond jou wel kansen krijgen en promoveren, dan is het hoog tijd om andere oorden op te zoeken. Hopelijk zal je daar wel kunnen groeien.

3. Je wordt overal buiten gehouden

Lijkt het alsof je altijd de laatste bent die dingen over het werk te horen krijgt? Mag je niet aan vergaderingen deelnemen? Heb je zelden contact met je bazen? Weet je niets over grote projecten waar iedereen enthousiast over is? Dan is de kans groot dat bazen je louter als een deel van het meubilair beschouwen en je enkel die plaats aan jouw bureau moet vullen.

Dat is slecht voor je carrière, dus kan je beter vertrekken naar een werkplaats waar je wel een waardevolle bijdrage kunt leveren.

4. Je weet meer dan je baas

Soms kan je het gevoel krijgen dat je baas niet op de juiste plaats zit. Het is nooit aangenaam als je zelf meer kennis en vaardigheden hebt dan de persoon die boven jou staat. Maar dat kan nog verder gaan.

Als je geen vertrouwen hebt in de beslissingen die de bedrijfsleiding neemt, leef je voortdurend in een staat van angst. En als je vermoeden dan juist blijkt te zijn, dreig je op termijn zonder job te vallen. Zoek dan best naar een bedrijf dat wel goed wordt bestuurd.

5. Je hebt een slechte baas die steun krijgt vvan het management

Bazen komen en gaan, en als je een slechte baas hebt, is het vaak maar een kwestie van tijd voor die weer vertrekt. Tenzij hij de steun van het management krijgt. Zo’n persoon kan je carrière ernstige schade toebrengen.

Een baas met twee gezichten, die erg populair is bij zijn eigen bazen, is het niet waard te wachten tot hij eventueel zelf opstapt. Hij zal je alleen maar slecht blijven behandelen en jou van alles de schuld geven. Opkrassen is de boodschap!

Slechte baas
Slechte baas

6. Je bent bang om te gaan werken

We hebben allemaal wel eens een slechte dag waarop we met tegenzin gaan werken. Maar als elke dag zo is, dan kan je beter een andere job zoeken. Je werk mag je niet bang maken. Dan zit je misschien gewoon niet op je plaats en moet je iets zoeken dat overeenkomt met jouw capaciteiten en waar je wel voldoening uithaalt.

7. Je bent je passie kwijt

Je kan het bedrijf geweldig vinden, je baas graag hebben, dol zijn op je collega’s, … maar als je het werk zelf niet graag doet, dan is het de inspanning niet waard. Heel wat mensen blijven plakken in een job die hen eigenlijk ongelukkig maakt.

Voor jezelf is het belangrijk dat je passie blijft hebben voor je werk. Dus als je onverschillig bent over het werk, dan kan je jouw carrière beter elders een nieuwe wending geven.

8. Je gezondheid lijdt onder je werk

Geen enkele job en geen enkel loon is een slechte gezondheid waard. Stress kan depressie, slapeloosheid, hoofdpijn, ziekte, en ergere dingen veroorzaken. Wacht niet tot het te laat is en zoek meteen een nieuwe job!

9. Je privéleven lijdt onder je werk

Misschien werk je te veel uren per week, waardoor je niet veel tijd hebt om met je gezin door te brengen. Of misschien voel je jezelf zo slecht over het werk dat je die frustraties mee naar huis neemt. Je privéleven is belangrijk, dus offer dit niet op voor een job en zoek gewoon ander werk!

Nog een tip:

Wanneer je ontslag neemt omdat je jezelf niet goed voelt bij je werk, doe je dit best op een verstandige manier. Het heeft echt geen zin om allerlei redenen op te sommen waarom je vertrekt. Daarmee bereik je niets en je blaast zelfs bruggen op die in de toekomst kansen kunnen kosten.

Leg dus gewoon uit dat je een andere uitdaging aangaat, en verlaat het bedrijf door de grote poort: in stijl!

Meer