9 cava-producenten hebben genoeg van het goedkope spul

In Spanje heeft een groep producenten van mousserende wijnen aangekondigd zijn producten niet langer als Cava op de markt te brengen. De betrokken wijnbouwers creëerden daarvoor het nieuwe label Corpinnat.

Zij konden zich naar eigen zeggen niet langer akkoord verklaren met het beleid dat Cava op het gebied van kwaliteit en prijs hanteerde. Onderhandelingen tussen beide partijen leverden geen resultaat op. Daarop beslisten negen ontevreden producenten zich af te splitsen en hun wijnen onder een nieuw label op de markt brengen.

Men verwacht dat de eerste wijnen van het label Corpinnat in de lente op de markt zullen komen.

Supermarkten

De losgescheurde producenten spreken over een devaluatie van het Cava-label. Grote industriële producenten zouden volgens hen enkel nog enkel interesse tonen in een massale distributie in supermarkten. Vooral lage prijzen vormen daarbij een cruciale strategie. Kwaliteit zou daarentegen veel minder ter sprake komen.

De dissidente producenten wezen vooral naar de lakse regels die Cava hanteert. Zij klaagden onder meer aan dat Cava bijna overal in Spanje mag worden gemaakt. Het is zelfs verboden om op de flessen de herkomst van de druiven te vermelden. Dat zou vooral de industriële producenten helpen. Daarnaast moet cava slechts negen maanden rusten alvorens men tot een botteling kan overgaan.

De dissidenten vroegen de introductie van strengere regels. Zij stuurden onder meer aan een duidelijk onderscheid tussen de verschillende kwaliteitsniveaus. Men hoopte dat Cava zou toelaten om Corpinnat als een bijkomende variant te promoten. De onderhandelaars vonden echter geen vergelijk. Vooral de industriële producenten zouden zich hiertegen hebben verzet. Daardoor werd een breuk onafwendbaar.

Biologisch

Corpinnat overkoepelt momenteel de producenten Gramona, Recaredo, Torelló, Llopart, Nadal, Sabaté i Coca, Mas Candí, Huget-Can Feixes, en Júlia Vernet. De leden van Corpinnat vertegenwoordigden slechts 1 procent van de totale Cava-productie. Wanneer men echter naar de topkwaliteit Gran Reserva Cava kijkt, loopt dan aandeel op tot 30 procent.

Corpinnat zal zich door de breuk niet langer als een Cava-wijn mogen profileren. Nochtans behoorden hun wijnen tot nu toe tot het aanbod van Cava. De merken van Corpinnat zijn bovendien vaak onmiddellijke buren van de Cava-producenten. Anderzijds mogen alleen wijnen uit de regio Penedés, het centrum van de Cava-productie ten zuiden van Barcelona, het label Corpinnat dragen.

Het product moet bovendien aan een reeks strikte voorwaarden voldoen. De gebruikte druiven moeten volledig biologisch zijn en dienen met de hand te worden geplukt. Minstens 75 procent van de druiven moeten worden geproduceerd op de eigen wijngaarden van de producent.

De inheemse druivenvariëteiten Xarel-lo, Parellada en Malvasia moeten 90 procent van de mengeling uitmaken. Chardonnay, Pinot Noir en Trapet mogen daardoor niet meer dan een aandeel van 10 procent vertegenwoordigen. Voor rosé-wijnen zijn de varianten Garnacha, Monastrell, Sumoll en Xarel-lo Rosat toegelaten.

Bovendien moet de volledige oogst van het eigen wijngoed komen. De rijping moet minstens een termijn van achttien maanden, belangrijk voor de kwaliteit, voorzien. Op de flessen van Corpinnat zal de vermelding ‘Vino Espumoso de Qualidad, Método Tradicional’ vermeld staan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20