8 miljard dollar schadevergoeding voor man die borsten kreeg

Een man die borsten kreeg nadat hij het geneesmiddel Risperdal gebruikte, heeft van een jury in de Amerikaanse staat Pennsylvania een schadevergoeding van 8 miljard dollar toegewezen gekregen. De som correspondeert met 10% van de jaaromzet van farmaproducent Johnson & Johnson (J&J), het bedrijf dat Risperdal produceert.

Risperdal wordt o.a. voorgeschreven bij schizofrenie en bipolaire stoornissen. De 26-jarige Nicholas Murray uit Maryland lijdt aan autisme en neemt het middel sinds zijn jeugd. Hij kreeg jaren terug al een schadevergoeding van 680.000 dollar toegekend. Maar de advocaten van de man voerden aan dat hij onvoldoende gewaarschuwd voor de bijwerkingen van de medicijnen.

Of dat vonnis in hoger beroep standhoudt is maar al te zeer de vraag. Bij eerdere uitspraken werd Johnson & Johnson telkens veroordeeld tot de betaling van sommen rond 1 miljoen dollar. Er zouden nog duizenden gelijkaardige claims tegen het bedrijf lopen. Zo kreeg een Amerikaan die een E-cup ontwikkelde al een schadevergoeding van 2,5 miljoen dollar toegekend. Maar analisten voorspellen dat J&J zal trachten een globale schikking te bekomen.

In een eerste reactie noemt het bedrijf het vonnis ‘uitermate disproportioneel’. Het bedrijf gaat dan ook in beroep. In augustus legde een rechter in de staat Oklahoma Johnson & Johnson ook al een boete van 572 miljoen dollar op vanwege zijn rol in de opiatencrisis in de VS.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20