Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

8 miljard dollar schadevergoeding voor man die borsten kreeg

Logo Business AM
Business

09/10/2019 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

UNITED STATES - OCTOBER 17: The schizophrenia drug Risperdal is arranged in a Cambridge, Massachusetts pharmacy Tuesday, October 17, 2006. Johnson & Johnson said third-quarter earnings rose 8.7 percent led by sales of prescription drugs including the schizophrenia drug Risperdal. (Photo by Jb Reed/Bloomberg via Getty Images)

Een man die borsten kreeg nadat hij het geneesmiddel Risperdal gebruikte, heeft van een jury in de Amerikaanse staat Pennsylvania een schadevergoeding van 8 miljard dollar toegewezen gekregen. De som correspondeert met 10% van de jaaromzet van farmaproducent Johnson & Johnson (J&J), het bedrijf dat Risperdal produceert.

Risperdal wordt o.a. voorgeschreven bij schizofrenie en bipolaire stoornissen. De 26-jarige Nicholas Murray uit Maryland lijdt aan autisme en neemt het middel sinds zijn jeugd. Hij kreeg jaren terug al een schadevergoeding van 680.000 dollar toegekend. Maar de advocaten van de man voerden aan dat hij onvoldoende gewaarschuwd voor de bijwerkingen van de medicijnen.

Of dat vonnis in hoger beroep standhoudt is maar al te zeer de vraag. Bij eerdere uitspraken werd Johnson & Johnson telkens veroordeeld tot de betaling van sommen rond 1 miljoen dollar. Er zouden nog duizenden gelijkaardige claims tegen het bedrijf lopen. Zo kreeg een Amerikaan die een E-cup ontwikkelde al een schadevergoeding van 2,5 miljoen dollar toegekend. Maar analisten voorspellen dat J&J zal trachten een globale schikking te bekomen.

In een eerste reactie noemt het bedrijf het vonnis ‘uitermate disproportioneel’. Het bedrijf gaat dan ook in beroep. In augustus legde een rechter in de staat Oklahoma Johnson & Johnson ook al een boete van 572 miljoen dollar op vanwege zijn rol in de opiatencrisis in de VS.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks