Zaken die aangeven hoe moeilijk het is om een man te zijn

Vrouwen zijn het zwakke geslacht, luidt het klassieke stereotype. Mannen daarentegen, hebben een fantastisch leven: ze verdienen meer, botsen niet op glazen plafonds en makken makkelijker carrière. Toch is het man zijn niet enkel rozengeur en maneschijn, schrijft Douglas T. Kenrick, in zijn boek Sex, Murder, and the Meaning of Life.

Hij haalt 7 zaken aan die aantonen hoe moeilijk het is om een man te zijn:

1. Mensen willen je pijn doen

boys fight

De meeste mannen herinneren zich de naschoolse vechtpartijen, waarna ze met een blauw oog en gezwollen lippen huiswaarts keerden. Er waren de traditionele pesterijen en het verbale geweld. Wie de spoedafdeling van een hospitaal bezoekt, zal vaak jonge mannen zien binnen strompelen of binnengereden worden; misdaadstatistieken in alle landen geven aan dat veel meer mannen worden vermoord dan vrouwen. Ook de moordenaars zijn vaker mannen dan vrouwen en zelfs wanneer het zogenaamde zwakke geslacht beslist een moord te begaan, is de kans groot dat het slachtoffer een… man is.

2. Je hebt moeite om je impulsen te controleren

men fight

De statistieken liegen er niet om: druggebruik, alcoholisme, seksuele misdaden, gewelddadige optredens, delinquentie, problemen om een job te behouden… mannen zijn oververtegenwoordigd in zowat elke categorie van klassieke impulsstoornissen- en misdaden. Net daarom zijn ze ook oververtegenwoordigd in gevangenissen. De enige categorie ‘misdaden’ waarin meer vrouwen dan mannen worden gearresteerd is de prostitutie en dat heeft enkel te maken met het feit dat vrouwen veel minder dan mannen bereid zijn te betalen voor seks.

3. Een groot gedeelte van je leven wordt gedomineerd door een irrationeel en zelfvernietigend groot verlangen naar seks

man looking woman lust desire

Die periode begint wanneer je een tiener bent en gaat decennialang door tot je zestig wordt. In die periode heb je verschillende keren per dag een grote drang naar seks. Mannen masturberen vaker en zijn volgens de befaamde Kinsey=rapporten (1948 en 1954) polyseksueel – Kinsey schatte dat 50% van de jongens die op boerderijen opgroeiden seks hadden met een niet-menselijke partner.   Een andere klassieke studie (Clark & Hatfield) geeft aan dat 50% van de mannelijke universiteitsstudenten bereid werden gevonden naar bed te gaan met zowat elk meisje dat hen daarom vroeg. De jongens die dat niet deden verontschuldigden zich tegenover de vragende partij. 

4. Ben je heteroseksueel, dan blijkt dat de sekspartners waarnaar je zo hard verlangt jouw gevoel van urgentie allerminst delen

girl woman prude hands no

In een andere studie draaiden Clark en Hatfield de rollen om en lieten ze mannelijke studenten meisjesstudenten uitnodigen voor een afspraakje. Meer dan 50% van de meisjes ging op de uitnodiging in, maar het percentage meisjes dat bereid bleek meteen seks te hebben was nul. (De studie werd twee keer gedaan, eens voor en eens na het begin van de Aids-epidemie en in beide gevallen was de uitslag 0%.) De meeste vrouwen vinden mannen eerder eng, onaantrekkelijk en allesbehalve sexy en bedanken dan ook beleefd voor het aanbod.

5. Je voelt jezelf verplicht veel geld te verdienen en eens je het hebt, smijt je het over de balk

Beach wedding party flickr Jason Armstrong

Mannen verdienen meer geld dan vrouwen, maar dat heeft niet enkel met glazen plafonds te maken. Ze blijken makkelijker bereid om grotere risico’s te nemen, gevaarlijke en stressvolle jobs te doen en hun gezin en familie te negeren op de weg naar het grote fortuin. Mannen stelen makkelijker, spelen makkelijker vals en schromen er zich minder voor om zich met criminele activiteiten als drugs en piramide-schema’s in te laten. In een studie van Jill Sundie werd een reeks mensen gevraagd om aan iemand te denken die graag winkelde. De meeste respondenten dachten aan een vrouw. Toen hen werd gevraagd te denken aan iemand die op een patserige manier geld uitgaf, dachten de meesten aan een man. Punt 4 hierboven vergroot hun motivatie. Mannen die op vrouwenjacht zijn, laten het graag breed hangen onder de noemer ‘Kijk eens naar mij!’

6. Je vindt moeilijk iemand waarmee je al deze zaken bespreken kan

alone man lonely thinking

Mannen hebben liever een vrouw als vriend omdat vrouwen sociale steun bieden en graag over relaties praten, terwijl mannen ondereen het veilig bij voetbal en auto’s houden. Doch vrouwen hebben evenmin interesse in platonische vriendschappen met mannen. Vrouwen hebben liever andere vrouwen als vriendin. Waarna de man eenzaam achterblijft en probeert indruk te maken bij zijn mannelijke vrienden, die vervolgens zijn voetbalprentjes stelen en hem in mekaar slaan. 

7. En dan ga je dood

dead death man feet label

Mannen sterven jonger. Zelfs als je erin bent geslaagd niet in mekaar te worden geslagen, niet in de gevangenis te zijn beland, niet te zijn vermoord omdat je achter andermans liefje aan zat en je niet stierf toen je een vrouw probeerde te imponeren met een gevaarlijke rijstunt, dan nog sterf je vroeger dan het zwakke geslacht. Testosteron, het hormoon dat ervoor zorgt dat je irrationele zaken doet, je seksappetijt almaar aanscherpt en je grotere risico’s laat nemen, zorgt er ook voor dat je eerder sterft.  Rook of drink je of neem je andere verslavende middelen, dan geef je dat testosteron nog eens een extra boost.Vrouwen kunnen zeggen dat het geen pretje is om met deze seksueel geobsedeerde, agressieve snoevers om te gaan. Dat is waar, maar op zijn minst kunnen ze gemiddeld vier jaar langer leven om van hun welverdiende rust te genieten

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20