64 nieuwe overlijdens in België: ‘Kracht van epidemie neemt af, maar ze stijgt nog’

Viroloog Steven Van Gucht, die de dagelijkse coronacijfers naar buiten brengt – Isopix

De afgelopen 24 uur zijn er opnieuw 64 mensen gestorven aan het coronavirus. Er liggen 3.717 patiënten in het ziekenhuis, 575 meer dan vrijdag, meldt de overheid.

Van het aantal patiënten liggen er 789 mensen op intensieve zorg, dat zijn er 99 meer. 579 mensen worden beademd, een stijging van 81 mensen. Momenteel is 43 procenten van de bedden op intensieve zorgen ingenomen.

Het totale aantal besmettingen bedraagt 9.134, met 1.850 nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur. De stevige stijging heeft te maken met extra testcapaciteit én het feit dat een Waals labo nu pas resultaten (van de voorbije dagen) vrijgaf.

‘De bestaande maatregelen zijn verlengd, en dat is belangrijk, omdat we nog altijd in de stijgende fase van de epidemie zitten. De kracht van de epidemie is afgenomen, maar ze stijgt wel nog altijd’, reageerde viroloog Steven Van Gucht. ‘Ook als we de piek bereikt hebben, moeten we de maatregelen aanhouden. Anders kan er weer een opflakkering zijn en kunnen we toch een overbelasting krijgen.’