6 uitstekende flesjes stierenbloed

Veel mensen denken automatisch aan Tokaj als er over Hongaarse wijn wordt gesproken. Tokaj is altijd de prestigieuze regio van Hongarije geweest en produceert zoete wijnen met een zeldzame intensiteit. Maar graaf een beetje dieper en je zult ook verbazingwekkende rode wijnen vinden. Bikavér – “stierenbloed” – is de meest bekende rode melange van Hongarije. Hier zijn er zes in verschillende prijsklassen die je moet proberen.

1. St. Andrea, Merengő Egri Bikavér Superior, Eger (2018)

Gefermenteerd in houten tanks en vervolgens 17 maanden gerijpt in vaten, heeft de ‘Merengő’ Egri Bikavér een hartige neus van spek, die zich opent naar donkere pruimen, bosbessen en zwarte kers. Een warm jaar bracht zoete donkere kers en cassis, met houtkruiden, tabaksbladeren en meer hartige, gerookte pruimen in de mond, in evenwicht gehouden door een goed behouden zuurgraad. Mannelijk van textuur met gepolijste minerale tannines en een lange afdronk. (35 euro)

2. Sebestyén, Iván-Völgyi Bikavér, Szekszárd (2017)

Deze Szekszárdi Bikavér is afkomstig uit de Iván-vallei en bevat druiven van oude Kadarka- en jonge Merlot-wijnstokken. Heldere robijnrode kleur, met frisse muntachtige neus van zwarte bessen en grafietmineralen. Veroudering gedurende 23 maanden in gebruikte eikenhouten vaten van 500 liter geeft de wijn een verfijnde, fluweelachtige textuur. Uitzonderlijk sappig en elegant in de mond, met een mondvol zure kersen en rode pruimen, bestrooid met zoete kruiden en zwarte thee. (30 euro)

3. Gál Tibor, Síkhegy Egri Bikavér Grand Superior, Eger (2016)

Een Egri Bikavér van de Síkhegy-site, met het kenmerkende doolhof van het landgoed op het ronde label. Een neus van aardse paddenstoelgeuren leiden tot tabaksbladeren en zwarte bessen. 18 maanden gerijpt in vaten van 500 liter (15% nieuw), krachtig en toch elegant in de mond. Houtkruiden worden ondersteund door verwarmende kersenlikeur en bramensap. Een evenwichtige, lange afdronk waarin de frisheid van het rijpe donkere fruit doorloopt. (16 euro)

4. Vida Péter, Bikavér, Szekszárd (2017)

Een hartige neus van spek en donkere kruiden, met een ondertoon van rokerige pruimen en cranberry’s dankzij een relatief hoger percentage (30%) Merlot. Deze Szekszárdi Bikavér rijpte 6 maanden in tank en daarna 24 maanden in gebruikte vaten. Rijp en sappig, fijn gestructureerd in de mond, met zure kersen, bramen, veenbessen en levendige zuren, ondanks een warm jaar. Heerlijk elegant en lang, met in de afdronk gedroogde rode bessen. (plusminus 13 euro)

5. Tóth Ferenc, Várvédő Egri Bikavér Superior, Eger (2018)

Een geparfumeerde Egri Bikavér die geurt naar gedroogde rozen, rijpe donkere pruimen, rode bessen en kersenlikeur. In de mond zoethout gekruide, muntachtige donkere pruimen en rode kers met houtachtige kruiden. Twee jaar rijping in Hongaarse eikenhouten vaten polijsten de stevige tannines goed. 15% alcohol zorgt voor een verwarmend mondgevoel, verhoogd door minerale zuren, gevolgd door een lange afdronk van pruimen. (15 euro)

6. Bodri, Tradició Bikavér, Szekszárd (2020)

Deze Bikavér op instapniveau heeft 12 maanden gerijpt in oude eikenhouten vaten en heeft een mooie, bloemige neus van rode bessen, gedroogde cranberry en een snufje gedroogde kruiden. Zure kers, rode bessen in de mond met zwarte thee en een vleugje gemalen munt. Sappig met zachte tannines, een heerlijke begeleider van een goulashsoep. (9 euro)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20