6 manieren om jouw werkomgeving een pak productiever te maken

Wist je dat je werkplek een cruciale rol speelt in je dagelijkse productiviteit, creativiteit en je gezondheid? Het is dus voor elke werkgever belangrijk dat zijn mensen in een aangename omgeving werken.

Comfortabele houding

Voor wie de hele dag achter een computerscherm zit, is in de eerste plaats een goede zithouding van cruciaal belang om allerlei kwaaltjes te voorkomen. Zo moet je scherm in principe op ooghoogte staan, al is dat met een laptop een heel stuk moeilijker. Daarvoor bestaan er echter handige staanders om je laptop hoger te zetten. In combinatie met een extern toetsenbord en computermuis is dat een goede oplossing. Ook je stoel moet precies goed afgesteld zijn. Hoe je dat juist doet, zie je in onderstaande illustratie. [media-credit name=”iStock” align=”aligncenter” width=”651″][/media-credit]

Een streepje groen

Planten zorgen voor voldoende zuurstof in de ruimte en ook dat verhoogt het concentratievermogen. Bovendien haal je zo de natuur naar het kantoor en creëer je een gevoel van rust. Ook natuurlijke geuren versterken het gevoel van reinheid, veiligheid en rust. In de toekomst kijken we misschien niet meer op van een kantoor dat naar frisse citrus geurt?

Optimale akoestiek

Voor een taak waarbij het belangrijk is om gefocust te werken, kan geluid een enorm storende factor zijn. De ideale werkplek heeft daarom ook stille ruimtes waar een werknemer zich even kan terugtrekken om geconcentreerd aan een opdracht te werken. Daarnaast plaats je de recreatieruimtes zoals de lunchplek beter niet in de directe omgeving van de bureaus. Zo kan je optimaal ontspannen in de ene ruimte en geraak je niet afgeleid vanuit de andere ruimte. De akoestiek zal dus voor elke werkplek anders zijn afhankelijk van waarvoor de ruimte gebruikt zal worden.

Open ruimte

Haal tussenmuren en deuren weg of ga voor glazen wanden als je toch de ruimte wil verdelen. Kies voor lichte en rustige kleuren in warme tinten. Voor een jong en hipper bedrijf kunnen daar enkele toffe kleuraccenten aan toegevoegd worden. Zorg daarbij ook voor voldoende lichtinval en indien mogelijk voor zijdelings licht. Dat weerkaatst niet in je computerscherm en schijnt ook niet frontaal in je ogen. Passend bij een open en rustige ruimte, is een opgeruimd bureau. Je hebt altijd voor- en tegenstanders van de clean desk policy, maar voor je concentratievermogen is een opgeruimde werkplek wel bevorderlijk. Zorg als werkgever dan ook voor voldoende opbergruimte en individuele lockers om alle spullen in op te bergen.

Flexibiliteit

Een toenemende diversiteit in mogelijke werkplekken, zorgt er ook voor dat werknemers veel meer keuze hebben. Afhankelijk van hun humeur of opdracht van die dag, kiezen zij voor een bureau in een open ruimte of een afgesloten en geluidsdichte ruimte. De beste werkplek wordt dan ook gecreëerd door goed te overleggen met de mensen die er moeten werken en te bekijken wat zij nodig hebben en welke taken zij uitvoeren.

High tech

De mogelijkheden voor nieuwe technologiën zijn groot bij deze nieuwe vormen van werken. Een conference call met mensen van over de hele wereld is al lang geen uitzondering meer. Je werkt samen alsof je in dezelfde ruimte bent. Maar het kan nog verder gaan. Wat dacht je van kantoren die weten wie aanwezig is, welke bureaus vrij zijn en waar vuilnisbakken zelf aangeven dat ze vol zijn?

Benieuwd welke mogelijkheden er nog zijn? Kom dan zeker eens langs bij Living Tomorrow op 28 november 2018 want dan komen verschillende deskundigen praten over de ‘next generation workspaces’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20